Racuchy budyniowe - przepis na puszyste placuszki z patelni
Gofry z kabaczka lub cukinii: tylko 3 składniki

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Wystarczą tylko 3 składniki by się zajadać goframi z kabaczka lub cukinii
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Kabaczek i cukinia to praktycznie te same warzywa, zielone kuzynki pomarańczowej dyni. Kabaczek dotarł do nas jeszcze przed II wojną światową ze wschodnich terenów rzeczpospolitej. Ciemnozielona cukinia rodem z Włoch rozpowszechniona została w latach 70. XX w. Gofry z kabaczka lub cukinii to pyszny i dietetyczny posiłek z tylko 3 składników. Zapraszam do wypróbowania tego łatwego przepisu na kabaczkowe, lub jak kto woli cukiniowe, gofry!
Składniki
500 g młodych kabaczków lub cukinii
1 jajko
4 kopiaste łyżki mąki
2 łyżki posiekanego koperku, natki pietruszki lub szczypiorku (opcjonalnie)
sól i pieprz
olej do posmarowania gofrownicy
Przygotowanie krok po kroku:
Kabaczki (lub cukinie) zetrzeć na tarce o dużych otworach.
Jajko rozkłócić ze szczypta soli, dodać starte kabaczki i mąkę, wymieszać ciasto.
Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego.
Przyprawić pieprzem, dodać ewentualnie posiekaną zieleninę. Zamieszać.
Rozgrzać gofrownicę, smarować olejem, wylewać porcję ciasta i zapiekać przez 7-10 minut. Kabaczki, czy cukinie, są bardzo wilgotne.
Podawać z czosnkowym jogurtem lub keczupem.
Więcej przepisów z cukinią lub kabaczkiem
Jeśli po prostu kochasz cukinię i wciąż szukasz nowych sposobów przygotowania cukinii, wybrałam dla Ciebie kilka świetnych przepisów przygotowanych przez redaktorki serwisu Beszamel.pl
Placki, zapiekanki i ciasta z cukinii to idealna dania sezonowe. Co wybierasz?
Pieczone placki z cukinii: chrupiący i pyszny pomysł na obiad lub przekąskę
Plastry cukinii panierowane i pieczone w piekarniku: idealne na lato
Ryżowa babka z cukinią lub kabaczkiem: samodzielne danie, świetna przystawka