Gofry z kabaczka lub cukinii: tylko 3 składniki

Gofry z kabaczka lub cukinii: tylko 3 składniki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Wystarczą tylko 3 składniki by się zajadać goframi z kabaczka lub cukinii

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kabaczek i cukinia to praktycznie te same warzywa, zielone kuzynki pomarańczowej dyni. Kabaczek dotarł do nas jeszcze przed II wojną światową ze wschodnich terenów rzeczpospolitej. Ciemnozielona cukinia rodem z Włoch rozpowszechniona została w latach 70. XX w. Gofry z kabaczka lub cukinii to pyszny i dietetyczny posiłek z tylko 3 składników. Zapraszam do wypróbowania tego łatwego przepisu na kabaczkowe, lub jak kto woli cukiniowe, gofry!

Składniki

  • 500 g młodych kabaczków lub cukinii

  • 1 jajko

  • 4 kopiaste łyżki mąki

  • 2 łyżki posiekanego koperku, natki pietruszki lub szczypiorku (opcjonalnie)

  • sól i pieprz

  • olej do posmarowania gofrownicy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kabaczki (lub cukinie) zetrzeć na tarce o dużych otworach.

  • Jajko rozkłócić ze szczypta soli, dodać starte kabaczki i mąkę, wymieszać ciasto.

  • Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego.

  • Przyprawić pieprzem, dodać ewentualnie posiekaną zieleninę. Zamieszać.

  • Rozgrzać gofrownicę, smarować olejem, wylewać porcję ciasta i zapiekać przez 7-10 minut. Kabaczki, czy cukinie, są bardzo wilgotne. 

  • Podawać z czosnkowym jogurtem lub keczupem. 

Więcej przepisów z cukinią lub kabaczkiem

Jeśli po prostu kochasz cukinię i wciąż szukasz nowych sposobów przygotowania cukinii, wybrałam dla Ciebie kilka świetnych przepisów przygotowanych przez redaktorki serwisu Beszamel.pl

Placki, zapiekanki i ciasta z cukinii to idealna dania sezonowe. Co wybierasz?

Pieczone placki z cukinii: chrupiący i pyszny pomysł na obiad lub przekąskę

Plastry cukinii panierowane i pieczone w piekarniku: idealne na lato

Ryżowa babka z cukinią lub kabaczkiem: samodzielne danie, świetna przystawka

Zapiekane roladki z cukinii - przepyszne i niedrogie

Dietetyczne ciasto z cukinii - czekoladowe i zdrowe

Ocena: 2,9
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).