Gofry z kabaczka lub cukinii: tylko 3 składniki

Gofry z kabaczka lub cukinii
Autor: Shutterstock Wystarczą tylko 3 składniki by się zajadać goframi z kabaczka lub cukinii
łatwy
30 min
4

Kabaczek i cukinia to praktycznie te same warzywa, zielone kuzynki pomarańczowej dyni. Kabaczek dotarł do nas jeszcze przed II wojną światową ze wschodnich terenów rzeczpospolitej. Ciemnozielona cukinia rodem z Włoch rozpowszechniona została w latach 70. XX w. Gofry z kabaczka lub cukinii to pyszny i dietetyczny posiłek z tylko 3 składników. Zapraszam do wypróbowania tego łatwego przepisu na kabaczkowe, lub jak kto woli cukiniowe, gofry!

Więcej przepisów z cukinią lub kabaczkiem

Jeśli po prostu kochasz cukinię i wciąż szukasz nowych sposobów przygotowania cukinii, wybrałam dla Ciebie kilka świetnych przepisów przygotowanych przez redaktorki serwisu Beszamel.pl

Placki, zapiekanki i ciasta z cukinii to idealna dania sezonowe. Co wybierasz?

Pieczone placki z cukinii: chrupiący i pyszny pomysł na obiad lub przekąskę

Plastry cukinii panierowane i pieczone w piekarniku: idealne na lato

Ryżowa babka z cukinią lub kabaczkiem: samodzielne danie, świetna przystawka

Zapiekane roladki z cukinii - przepyszne i niedrogie

Dietetyczne ciasto z cukinii - czekoladowe i zdrowe

SKŁADNIKI

  • 500 g młodych kabaczków lub cukinii
  • 1 jajko
  • 4 kopiaste łyżki mąki
  • 2 łyżki posiekanego koperku, natki pietruszki lub szczypiorku (opcjonalnie)
  • sól i pieprz
  • olej do posmarowania gofrownicy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kabaczki (lub cukinie) zetrzeć na tarce o dużych otworach.
  • Jajko rozkłócić ze szczypta soli, dodać starte kabaczki i mąkę, wymieszać ciasto.
  • Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego.
  • Przyprawić pieprzem, dodać ewentualnie posiekaną zieleninę. Zamieszać.
  • Rozgrzać gofrownicę, smarować olejem, wylewać porcję ciasta i zapiekać przez 7-10 minut. Kabaczki, czy cukinie, są bardzo wilgotne. 
  • Podawać z czosnkowym jogurtem lub keczupem. 
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej