Zapiekanka ze szpinakiem i botwinką - przepis na sezonowe śniadanie lub lunch

Zapiekanka ze szpinakiem i botwinką - przepis na sezonowe śniadanie lub lunch

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zapiekanka ze szpinakiem i botwinką - przepis na sezonowe śniadanie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Zapiekanka ze szpinakiem i botwinką to fantastyczny pomysł na weekendowe sezonowe śniadanie lub lunch. Nadzienie podane w przepisie możesz zapiec na pieczywie, albo na placku z ciasta francuskiego.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Obieramy czosnek i kroimy w plasterki. Myjemy botwinkę, osuszamy i kroimy. Podsmażamy na 2 łyżkach oliwy z oliwek, gdy zacznie pachnieć dodajemy szpinak i botwinkę dusimy 8 minut aż liście zmiękną.

  • Po tym czasie dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Mieszamy i odstawiamy.

  • W piekarniku podpiekamy ciabattę pokrojoną na kromki, aż będzie chrupiąca. W przypadku ciasta francuskiego rozkładamy placek na papierze do pieczenia, nakłuwamy go i pieczemy ok. 15 min. w temp. 180oC.

  • Grzanki nacieramy przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, a następnie układamy liście szpinaku z botwinką. Układamy kawałki sera.

  • Wkładamy jeszcze na chwilę do piekarnika, aby ser się zapiekł.

Ocena: 0