Japońska zupa MISO: jak zrobić domową zupę wegetariańską
Zapiekanka ze szpinakiem i botwinką - przepis na sezonowe śniadanie lub lunch
Autor Zdjęcia: Shutterstock
Zapiekanka ze szpinakiem i botwinką - przepis na sezonowe śniadanie
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 20 MINUT
Porcja dla: 2 OSÓB
Zapiekanka ze szpinakiem i botwinką to fantastyczny pomysł na weekendowe sezonowe śniadanie lub lunch. Nadzienie podane w przepisie możesz zapiec na pieczywie, albo na placku z ciasta francuskiego.
Składniki
1 op. świeżego szpinaku (2 duże garście)
2 ciabatty (lub opakowanie ciasta francuskiego)
1 pęczek botwinki
4 ząbki czosnku
100 g sera lazur
8 łyżek oliwy z oliwek
sól
pieprz
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
Przygotowanie krok po kroku:
Obieramy czosnek i kroimy w plasterki. Myjemy botwinkę, osuszamy i kroimy. Podsmażamy na 2 łyżkach oliwy z oliwek, gdy zacznie pachnieć dodajemy szpinak i botwinkę dusimy 8 minut aż liście zmiękną.
Po tym czasie dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Mieszamy i odstawiamy.
W piekarniku podpiekamy ciabattę pokrojoną na kromki, aż będzie chrupiąca. W przypadku ciasta francuskiego rozkładamy placek na papierze do pieczenia, nakłuwamy go i pieczemy ok. 15 min. w temp. 180oC.
Grzanki nacieramy przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, a następnie układamy liście szpinaku z botwinką. Układamy kawałki sera.
Wkładamy jeszcze na chwilę do piekarnika, aby ser się zapiekł.