Pyszne muffinki z orzechami i chałwą - prosty przepis

Pyszne muffinki z orzechami i chałwą - prosty przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Muffinki z orzechową kruszonką, nadziewane kawałkami chałwy, to  doskonały dodatek do popołudniowej  herbaty

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Muffinki z orzechami i chałwą to doskonały pomysł na deser w chłodne dni. Wybornie smakują z herbatą, kawą lub gorącą czekoladą. Można je ze sobą zabrać w plener i dodać sobie energii podczas spaceru. Delikatna orzechowa kruszonka dodaje im szyku i dobrze komponuje się ze smakiem nadzienia z chałwy.

Składniki

  • Ciasto:

  • 85 g masła,

  • 100 g cukru,

  • 130 g śmietany 18%,

  • 2 jajka,

  • 200 g mąki pszennej,

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

  • ½ łyżeczki sody

  • Nadzienie:

  • 150 g chałwy

  • Kruszonka orzechowa:

  • 60 g masła,

  • 120 g orzechów włoskich,

  • 1 łyżeczka cynamonu,

  • 25 g brązowego cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przygotuj kruszonkę orzechową - posiekaj drobno orzechy włoskie.

  • W małym rondelku roztop mało. Gotuj je kilka minut na średnim ogniu, aż zacznie pachnieć orzechowo i zmieni kolor na brązowy. Zdejmij rondelek z ognia, odstaw aby masło lekko przestygło.

  • Do lekko przestudzonego masła dodaj orzechy i cynamon, wymieszaj. Zawartość rondela podziel na 2 równe części. Do jednej części dodaj cukier, obie części odstaw.

  • Formę na muffinki wyłóż papilotkami. Piekarnik nagrzej do 160 stopni.

  • Chałwę podziel na 12 równych kostek.

  • Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą. W misce umieść masło i cukier. Utrzyj mikserem do powstania jasnej i puszystej masy Dodawaj po jednym jajku i ucieraj 30 sekund po każdym dodaniu.

  • Następnie dodaj suche składniki oraz śmietanę i krótko miksuj, tylko do połączenia składników.

  • Połowę ciasta rozłóż do 12 papilotek. Posyp równomiernie kruszonką orzechową bez cukru, dołóż po kawałeczku chałwy.

  • Przykryj resztą ciasta. Wierzch ciasta posyp kruszonką orzechową z cukrem.

  • Babeczki piecz około 20-25 minut w temperaturze 160 stopni.

Pomysły na desery! TUTTAJ >>>

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Czekoladowe pomysły! TUTAJ >>>

Ocena: 1,9