Puszyste muffiny z przecierem jabłkowym ze słoika

Puszyste muffiny z przecierem jabłkowym ze słoika

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszne muffiny z musem jabłkowym to sprytny sposób na wykorzystanie domowych przetworów

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Puszyste muffiny z przecierem jabłkowym ze słoika to sprytny sposób na zagospodarowanie domowych przetworów. Puszyste i słodkie muffinki znajdą na pewno swoich wielbicieli. 

Składniki

  • 1/3 szklanki cukru pudru

  • 1/3 szklanki brązowego cukru

  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego lub roślinnego

  • 1 duże jajko

  • 1 szklanka domowego przecieru jabłkowego

  • 1/4 szklanki kwaśnej śmietany

  • 2 łyżki mleka

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C. Posmaruj 12-dołkową formę muffinową masłem lub olejem.

  • W dużej misce wymieszaj za pomocą trzepaczki cukier, brązowy cukier, olej i jajko za pomocą trzepaczki. 

  • Dodaj przecier jabłkowy, śmietanę, mleko i ekstrakt waniliowy. Mieszaj trzepaczką do połączenia.

  • Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Mieszaj drewnianą łyżką do momentu połączenia.

  • Napełnij wszystkie dołki do pełna. 

  • Piecz przez 17-20 minut lub do momentu, gdy muffinki urosną i się lekko przyrumienią.

  • Muffinki wyjąć z piekarnika i pozostawić do przestygnięcia w foremce. Jedz póki jeszcze ciepłe!

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,6