Czekoladowe babeczki z serem pleśniowym - przepis z programu 'Ugotowani' TVN

2021-03-29
Ciasto fondant z lodami: przepis na pyszny deser
Autor: Shutterstock Słodkie muffinki z zaskakującym dodatkiem.
łatwy
45 min
4

Miękkie i smaczne muffinki to prawdziwa uczta dla podniebienia, zwłaszcza, kiedy we wnętrzu czekoladowych wypieków można znaleźć zaskakujące dodatki. Sprawdź, jak zrobić muffinki z serem pleśniowym.

SKŁADNIKI

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 5 jajek
  • 250 g cukru pudru
  • 250 g masła
  • 250 g cukru
  • 250 g mąki
  • 250 g sera pleśniowego
  • 250 g miodu
  • 250 g kakao

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Gorzką czekoladę rozpuść z masłem.
  • Ubij pianę z jajek, dodając do niej cukier. Kiedy będzie już puszysta stopniowa dodawaj do niej mąkę, uważając aby piana nie opadła.
  • Połącz powstałą masę z rozpuszczoną czekoladą i masłem.
  • Wyłóż foremki do muffinek papilotkami i napełnij ja masą do 2/3 wysokości.
  • Do każdej babeczki włóż kawałek serka pleśniowego.
  • Piecz przez 10 minut w temperaturze 200 stopni.

    Teraz pora na sos. Zagotuj cukier puder z niewielką ilości wody oraz miodem. Kakao rozrób w wodzie, a gdy cukier zacznie gęstnieć dodaj je do sosu.

    Gdy muffinki wystygną, udekoruj je sosem.