Rolada biszkoptowa z musem jabłkowym - efektowna i prosta do zrobienia
Muffiny malinowe z kremem śmietanowym: przepis

Autor Zdjęcia: pixabay.com
Pyszne muffiny z kremem śmietanowym.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 20 MINUT
Porcja dla: 9 OSÓB
Przedstawiamy sprawdzony przepis na muffiny ze świeżymi malinami. Muffiny to jedno z tych dań, których przygotowanie uda się każdemu. Kilka składników w odpowiednich proporcjach, kilka minut w kuchni i już masz czym poczęstować niespodziewanych gości. Wariacji na temat muffinek jest mnóstwo. Od wytrawnych: z serem, szynką, warzywami - po słodkie: owocowe, czekoladowe, a nawet drożdżowe.
Składniki
CIASTO:
375 g mąki
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g malin 115 d cukru
2 jaja
250 ml mleka
125 g masła
KREM:
śmietanka kremówka
serek mascarpone
3 łyżki cukru
świeże maliny do ozdoby
Przygotowanie krok po kroku:
Mokre składniki wraz z malinami połącz w jednej misce, zaś suche w drugiej.
Składniki suche i mokre łączymy za pomocą szpatułki.
Ciasto przekładamy do papierowych foremek i kładziemy na blasze. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy muffinki z piekarnika i studzimy.
W tym czasie przygotowujemy krem. Ubijamy śmietanę z cukrem na sztywno i delikatnie mieszamy z serkiem mascarpone.
Krem nakładamy na wystudzone muffinki i ozdabiamy je świeżymi malinami.