Muffinki drożdzowe z kapustą i suszonymi grzybami

Muffinki drożdzowe z kapustą i suszonymi grzybami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Muffinki drożdżowe z kapustą i grzybami to świetny dodatek do czerwonego barszczu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Znakomite wytrawne muffinki z kapustą i suszonymi grzybami można podać jako samodzielną przekąskę lub dodatek do czerwonego barszczu.

Składniki

  • Ciasto:

  • 500 g mąki

  • 200 g masła

  • 1 łyżeczka soli

  • 2 żółtka

  • 3 łyżki mleka

  • 1 szklanka gęstej śmietany

  • 30 g drożdży

  • 1 jajko do posmarowania babeczek

  •  

  • Nadzienie:

  • 500 g kapusty kiszonej

  • 150 g suszonych grzybów

  • 2 średnie cebule

  • 2 łyżki masła

  • sól i pieprz

  • majeranek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kapustę wypłukać, posiekać i ugotować w niewielkiej ilości wody.

  • Grzyby namoczyć w zimnej wodzie, gdy zmiękną, zlać płyn i wlać do kapusty

  • Grzyby pokroić w paseczki i również dodać do kapusty. Farsz przyprawić i gotować aż płyn odparuje.

  • Na koniec dodać zeszkloną na maśle cebulę i dokładnie wymieszać.

  • Drożdże i cukier rozpuścić w letnim mleku. Mąkę wymieszać z solą, dodać masło i posiekać. Wlać drożdże.

  • Wymieszać, dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto rozwałkować i wyciąć z niego kółka w 2 rozmiarach.

  • Większymi kawałkami ciasta wykleić formy do babeczek, nałożyć farsz i przykryć mniejszymi kółkami z ciasta. Wierzch babeczek posmarować roztrzepanym jajkiem.

  • Piec 20 min w temperaturze 180 st.C.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,9