Muffinki drożdzowe z kapustą i suszonymi grzybami
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Znakomite wytrawne muffinki z kapustą i suszonymi grzybami można podać jako samodzielną przekąskę lub dodatek do czerwonego barszczu.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 500 g mąki
- 200 g masła
- 1 łyżeczka soli
- 2 żółtka
- 3 łyżki mleka
- 1 szklanka gęstej śmietany
- 30 g drożdży
- 1 jajko do posmarowania babeczek
- Nadzienie:
- 500 g kapusty kiszonej
- 150 g suszonych grzybów
- 2 średnie cebule
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz
- majeranek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę wypłukać, posiekać i ugotować w niewielkiej ilości wody.
- Grzyby namoczyć w zimnej wodzie, gdy zmiękną, zlać płyn i wlać do kapusty
- Grzyby pokroić w paseczki i również dodać do kapusty. Farsz przyprawić i gotować aż płyn odparuje.
- Na koniec dodać zeszkloną na maśle cebulę i dokładnie wymieszać.
- Drożdże i cukier rozpuścić w letnim mleku. Mąkę wymieszać z solą, dodać masło i posiekać. Wlać drożdże.
- Wymieszać, dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto rozwałkować i wyciąć z niego kółka w 2 rozmiarach.
- Większymi kawałkami ciasta wykleić formy do babeczek, nałożyć farsz i przykryć mniejszymi kółkami z ciasta. Wierzch babeczek posmarować roztrzepanym jajkiem.
- Piec 20 min w temperaturze 180 st.C.