Kuszące muffinki czekoladowe z wiśniami

Kuszące muffinki czekoladowe z wiśniami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Czekolada i wiśnie to zawsze zgrany duet - wypróbuj tę kombinację w muffinkach czekoladowych z wiśniami.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kuszące muffinki czekoladowe z wiśniami przygotujesz w 15 minut, upieczesz w 25-30. Oznacza to, że najpóźniej po godzinie od podjęcia decyzji  o pieczeniu, możesz się cieszyć przepysznym deserem. Pamiętaj tylko, że jeśli używasz wiśni mrożonych - rozmroź je i odsącz na sicie z nadmiaru soku. Podobnie postępuj z wiśniami z kompotu. Do przygotowania muffinek możesz też użyć wiśni z nalewki - jednak wtedy ciastka nie nadają się dla dzieci.

Składniki

  • 1 szklanka maki tortowej

  • 1/2 szklanki cukru

  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

  • 1/2 szklanki kakao

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, płaska

  • 1 jajko

  • 1/2 szklanki oleju

  • 1/2 szklanki ciepłej wody

  • 1 szklanka wiśni wydrylowanych, świeżych lub mrożonych

  • szczypta soli

  • Polewa:

  • 50 ml śmietanki kremówki 30%

  • 50 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę przesiewamy razem z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy cukry, sól, jajko, olej oraz ciepłą wodę i wszystko razem mieszamy - tylko do połączenia składników. Na koniec mieszamy z wiśniami.

  • Formę na muffinki wykładamy papierowymi papilotkami. Wypełniamy je do 3/4 wysokości i pieczemy w temp. 180ºC przez około 20-25 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.

  • Kremówkę mocno podgrzewamy, następnie dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Polewamy wierzch muffinek i dekorujemy np. wiśniami kandyzowanymi.

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,3