Ta ryba to petarda smaku! Zębacz smugowy pieczony pod kruszonką: najlepszy przepis

Ta ryba to petarda smaku! Zębacz smugowy pieczony pod kruszonką: najlepszy przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Delikatna ryba, rozpływająca się w ustach, pod chrupką kruszonką

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Zębacz smugowy zwany również wilkiem morskim (Anarhichas lupus), choć to nazwa myląca, nie jest aktywnym drapieżnikiem. Żywi się mięczakami, skorupiakami i szkarłupniami na dnie Morza Północnego. Jego mięso jest delikatne i wyjątkowo pyszne. Do tego to obecnie jedna z tańszych ryb w sklepach. Wypróbuj przepis na zębacza smugowego pieczonego pod kruszonką!

Składniki

  • 450-500 g filetu z zębacza smugowego

  • sól

  • KRUSZONKA:

  • 2 łyżki majonezu

  • 4 łyżki masła, temperatura pokojowa

  • 2 łyżeczki musztardy dijon

  • 1 łyżeczka czosnku w proszku

  • 1 szklanka bułki tartej lub panko

  • 1 łyżeczka suszonej bazylii

  • 0,5 cytryny, starta skórka i wyciśnięty sok

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do 220°C i przygotuj blachę do pieczenia, smarując ją olejem roślinnym. Odłóż na bok.

  • Delikatnie osusz obie strony filetu rybnego, a następnie przypraw solą. Umieść na blasze do pieczenia.

  • W misce wymieszaj wszystkie składniki kruszonki, a następnie za pomocą rąk, delikatnie i równomiernie ułóż warstwę kruszonki na filecie. Nie musi być idealna.

  • Piecz przez 7 minut lub do momentu, gry ryba się upiecze, a kruszonka się zrumieni.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,2