Soczysta ryba smażona w chrupiącym cieście: ta genialna panierka zmienia wszystko!

Soczysta ryba smażona w chrupiącym cieście: ta genialna panierka zmienia wszystko!

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ryba smażona w chrupkim cieście to absolutna petarda smaku. Soczyste mięso ryby i doskonała panierka z ciasta dużo lepszego od zwyczajnego naleśnikowego. 

Składniki

  • 500 g świeżych filetów z ryb morskich

  • 1 szklanka mleka

  • 2 łyżeczki musztardy rosyjskiej

  • sól i pieprz

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 2 białka jaja kurzego

  • tarta bułka do panierowania

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Filet umyć, osuszyć i pokroić na porcje.

  • Rybę przełożyć do miski i zalać mlekiem. Pozostawić na 1 godzinę.

  • Następnie rybę wyjąć z mleka, odsączyć, osuszyć, posolić i popieprzyć. Posmarować musztardą, okryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.

  • Białka lekko ubić, dodać do nich mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać na jednorodne ciasto.

  • Filety rybne zamoczyć kolejno w cieście, następnie panierujemy w tartej bułce i smażymy na rozgrzanym oleju.

  • Rybę należy smażyć na średnim ogniu do zrumienienia.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,4