Ryba zapiekana pod warzywami i tartym serem: łatwy przepis na pyszną rybę z piekarnika

Ryba zapiekana pod warzywami i tartym serem: łatwy przepis na pyszną rybę z piekarnika

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszny filet z białej ryby zapieczony pod pomidorami, papryką i cebulą oraz tartym serem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ryba zapiekana pod warzywami i tartym serem zachowa soczystość i będzie smakować każdemu. To sprytny sposób na smakowitą rybę prosto z pieca. Polecam!

Składniki

  • 1 kg ryby morskiej: dorsza, mintaja, morszczuka

  • 2 cebule

  • 2 pomidory

  • 1 papryka

  • 150 g majonezu

  • 100 g sera tartego, z gatunku twardych

  • 3 łyżki natki pietruszki

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Obierz cebule i pokrój na talarki. Cebulę przełóż do miski,  dodaj 100 g majonezu, przyprawę do ryb, pieprz, sól. Dokładnie wymieszaj.

  • Dodaj marynatę z cebuli i majonezu do ryby i dobrze wymieszaj rękami. Przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut lub 1 godzinę.

  • W tym czasie pokrój pomidory na cienkie plasterki, a paprykę w paski. Ser zetrzyj drobno.

  • Brytfannę wyłóż papierem do pieczenia, na dnie ułóż rybę, którą polej marynatą.

  • Na każdy kawałek ryby ułóż pomidory, paprykę, zrób siatkę z pozostałego majonezu, wyciskając go z butelki z wąskim dozownikiem, i posyp serem.

  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez pół godziny. Przed podaniem posypać natką pietruszki

Ocena: 3,2
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).