Łosoś na parze: łatwy sposób na łososia [przepis]
Łosoś gotowany na parze to lekkie danie, którego nie może zabraknąć w jadłospisie osoby na diecie odchudzającej. Ryba w takiej formie jest też polecana dzieciom. Sprawdź, jak ugotować łososia na parze!
Wypróbuj również przepisy: Gotowany łosoś z sosem jogurtowym z kaparami oraz Pieczony łosoś z warzywami
Co pasuje do łososia na parze?
Łosoś na parze jest niezwykle smaczny, pod warunkiem, że go podamy z interesującym sosem. Najlepiej nieco tranowy smak ryby przełamie salsa verde, włoski sos z ziół na bazie oliwy.
Salsa verde, czyli zielony ziołowy sos - przepis na orzeźwiający brak rutyny
Co pasuje do łososia na parze?
Łosoś na parze jest niezwykle smaczny, pod warunkiem, że go podamy z interesującym sosem. Najlepiej nieco tranowy smak ryby przełamie salsa verde, włoski sos z ziół na bazie oliwy.
Salsa verde, czyli zielony ziołowy sos - przepis na orzeźwiający brak rutyny
SKŁADNIKI
- 40 dag świeżego łososia (dzwonka)
- świeże lub suszone zioła
- 1/2 cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Opłukane dzwonka łososia skrop sokiem z cytryny i posyp ziołami. Rybę umieść w parowarze. Łososia możesz ugotować także w nakładce na garnek - do gotowania na parze.
- Jeśli chcesz wzbogacić smak, dodaj do parującej wody przyprawy, np. rozmaryn, bazylię lub pół łyżeczki ziół prowansalskich.
- Łososia gotuj na parze 20-25 minut.