Dorsz z bakłażanami: pomysł na obiad

2021-03-29
miesięcznik Zdrowie
Dorsz z bakłażanami
Autor: thinkstockphotos.com Dorsz i bakłażany to ciekawe oraz oryginalne połączenie smaków
łatwy
40 min
4

Proponujemy prosty przepis na rybne danie jednogarnkowe: dorsz  z bakłażanami. Ciekawe połączenie smaków stanowi świetny pomysł na obiad dla całej rodziny.

SKŁADNIKI

  • 4 filety z dorsza (60 dag)
  • 2 cebule
  • 2 bakłażany
  • 10 dag zielonego groszku
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • łyżeczka imbiru
  • pokruszony listek laurowy
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • szczypta cukru
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rybę opłucz, osusz, pokrój w kostkę, oprósz solą i połową imbiru, odstaw na godzinę. Następnie obsmaż na oleju, wyjmij i trzymaj w cieple.
  • Cebule i czosnek obierz i posiekaj. Bakłażany umyj, pokrój w cienkie plastry, posól i odstaw na 15 minut. Następnie opłucz, osusz i obsmaż na oleju.
  • Bakłażany odsuń na bok, oprósz cukrem, pozostałym imbirem, papryką i liściem laurowym, na patelni zeszklij cebulę i czosnek.
  • Wlej pół szklanki wody i duś jeszcze 5 minut. Włóż rybę i groszek, duś 15 minut.
  • Posyp natką pietruszki. Podawaj z ziemniaczanym purée albo ryżem brązowym.

miesięcznik Zdrowie