Domowe zsiadłe mleko do picia i na twaróg: jak zrobić zsiadłe mleko w mieście

Domowe zsiadłe mleko do picia i na twaróg: jak zrobić zsiadłe mleko w mieście

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zsiadłe mleko to zdrowy napój probiotyczny

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Co robić, gdy nie mamy mleka prosto od krowy? Domowe zsiadłe mleko do picia lub na twaróg można zrobić w warunkach domowych, również w mieście. Na zsiadłe należy wziąć mleko świeże, poddane mikrofiltracji lub pasteryzacji w temperaturze 72-74oC. Mleko UHT nie nadaje się do przygotowania zsiadłego mleka. 

Składniki

  • 2 l mleka świeżego 

  • 4 łyżki naturalnego kefiru lub naturalnej maślanki z żywymi kulturami bakterii

  •  

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mleko przelać do ceramicznego lub szklanego naczynia.

  • Dodać kefir lub maślankę, zamieszać.

  • Pozostawić w temperaturze pokojowej do czasu, aż mleko się zsiądzie. Gdy mleko zgęstnieje, rozwarstwi się i osiągnie odpowiednio kwaśny smak wypić od razu lub wstawić do lodówki.

  • Proces można przyspieszyć, ogrzewając wcześniej słodkie, świeże mleko do temperatury ok. 35-40°C. Jeśli nie masz termometru, możesz wykonać próbę "palca". Jeśli zanurzając w mleku (czysty) palec odczuwasz, że mleko ma temperaturę ciała, nie jest ani chłodniejsze, ani cieplejsze od twojej własnej temperatury, to właśnie mleko osiągnęło wymagany zakres temperatur. 

  • Zsiadłe mleko należy przechowywać w lodówce nie dłużej niż 72 godziny. 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5