Pyszne ciasto miodowe: przepis krok po kroku

Pyszne ciasto miodowe: przepis krok po kroku

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Przygotowywanie ciasta miodowego to zadanie dla cierpliwych, ale efekt końcowy wynagrodzi wszelkie trudy

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Proponujemy przepis na pyszne ciasto miodowe z masą z kaszy manny. Jeżeli upieczesz je w tortownicy, wyjdzie piękny tort. Sprawdź, jak zrobić popisowe ciasto miodowe.

Składniki

  • ciasto:

  • 60 dag mąki

  • 20 dag cukru

  • 10 dag miodu

  • 3 jaja

  • łyżeczka sody

  • tłuszcz do formy

  • masa:

  • 1 l mleka

  • 2 torebki cukru waniliowego

  • szklanka kaszy manny

  • 25 dag cukru pudru

  • 25 dag masła roślinnego

  • 3 żółtka

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przygotowanie ciasta miodowego rozpocznij od włożenia wszystkich składników ciasta do miski. Następnie zagnieć je dokładnie.

  • Ciasto wstaw do lodówki na 20 minut. Po wyjęciu podziel ciasto na 5 części i każdą rozwałkuj na jednakowe placki o średnicy 21 cm.

  • Placki upiecz osobno na jasnozłoty kolor w blasze wysmarowanej tłuszczem – 15 minut w temperaturze 170oC. Ciasto pozostaw na blasze aż do wystygnięcia.

  • Ugotuj kaszę mannę na mleku i odstaw do wystygnięcia. Masło utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

  • Ucierając, dodawaj po jednym żółtku. Następnie, wciąż ucierając, dodawaj po łyżce zimnej kaszy.

  • Powstałą masą posmaruj 4 placki i ułóż jeden na drugim. Piąty placek rozdrobnij na kruszonkę i posyp nią masę rozsmarowaną na ostatnim placku.

Ocena: 3,1