Przepis na miodownik przekładany

Przepis na miodownik przekładany

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Miodownik z orzechami przekładany masą z kaszy manny

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 12 OSÓB

Wypróbuj przepis na klasyczny miodownik. Słodkie ciasto miodowe przekładamy słodką masą z kaszy manny i utartych żółtek. Miodownik świetnie smakuje z orzechami włoskimi - można je dodać do masy i udekorować nimi wierzch. 

Składniki

  • 3 szklanki mąki

  • 0,5 szklanki cukru

  • 370 g masła

  • 2 jajka

  • 3 żółtka

  • 4 łyżki miodu

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 0,5 l mleka 3,2%

  • 7 łyżek kaszy manny

  • Szklanka cukru pudru

  • 1 łyżeczka zapachu migdałowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wymieszaj mąkę z masłem roślinnym. Dodaj pół szklanki cukru, 2 jajka, 1 samo żółtko, miód, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Dokładnie wymieszaj całość do uzyskania jednolitej masy.

  • Ciasto podziel na trzy równe części. Każdą z nich rozwałkowuj i połóż (osobno), po kolei na wysmarowaną margaryną blachę. Każdy z placków upiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C, około 10-15 minut.

  • Przygotuj masę: ugotuj kaszę mannę w mleku a następnie ostudź. Masło ubij mikserem, stopniowo dodając do niej cukier puder i żółtka, a następnie wystudzoną kaszę mannę. Wszystko utrzyj dokładnie na jednolitą masę. Pod koniec ucierania dodaj parę kropel zapachu migdałowego.

  • Przełóż upieczone warstwy ciasta masą, a górę ciasta posyp cukrem pudrem.

  • Ciasto włóż do lodówki, by wszystko dobrze się "przegryzło", a ciasto nasiąkło masą. Najlepiej smakuje na następny dzień.

Ocena: 3,7