Miód rzepakowy – jakie ma właściwości?

Miód rzepakowy – jakie ma właściwości?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Miód rzepakowy jest najtańszym dostępnym w Polsce miodem.

Miód rzepakowy w postaci lejącej się ma kolor słomkowy, gdy się skrystalizuje przybiera barwę bardzo jasną, wręcz białą. Sprawdź, jakie kryje w sobie właściwości?

Miód rzepakowy - zastosowanie

Miód rzepakowy – ten najtańszy z dostępnych w Polsce miodów – ma szereg prozdrowotnych właściwości. Ze wszystkich gatunków to właśnie on zawiera najwięcej glukozy i aminokwasów, co sprawia, że najlepiej pomaga osobom potrzebującym wzmocnienia organizmu, np. zestresowanym, wyczerpanym długotrwałą chorobą czy po prostu przemęczonym.

Jakie zalety ma miód rzepakowy?

Miód rzepakowy przysłuży się narzekającym na problemy z sercem i układem krążenia, gdyż zawiera stosunkowo dużo magnezu i potasu. Regularne spożywanie tego rodzaju miodu skutkować będzie obniżeniem i ustabilizowaniem ciśnienia tętniczego krwi.

Można również stosować go zewnętrznie przy poparzeniach i chorobach skóry. Ma on bowiem właściwości oczyszczające tkanki skórne z kurzu i zmian martwiczych.

Ocena: 0