Zapiekanka z kabaczka i mięsa mielonego

Zapiekanka z kabaczka i mięsa mielonego

Autor Zdjęcia: photos.com

Zapiekanka z kabaczkiem to łatwy sposób na wykorzystanie smacznych warzyw sezonowych

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Kabaczek i cukinia to tak naprawdę to samo - kabaczek po prostu jest bardziej dojrzały. Podajemy prosty przepis na sycącą zapiekankę z kabaczka (cukinii) z mielonym mięsem i ziołami.

Składniki

  • 1 średni kabaczek

  • 2 średnie ziemniaki

  • 1 papryka

  • 400 dkg mięsa mielonego

  • 150 ml gęstej śmietany

  • 1 cebula cukrowa

  • sól, pieprz, przyprawa do mięs, świeży majeranek, bazylia, rozmaryn

  • ser żółty

Przygotowanie krok po kroku:

  • Warzywa umyć. Z kabaczków wykroić nasiona, pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm. Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plastry. Paprykę pokroić w paseczki, cebulę w piórka.

  • Mięso przyprawić, wymieszać z warzywami, posypać ziołami i wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Posmarować grubą warstwą śmietany.

  • Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 st. C przez 40 min.

  • Po upieczeniu posypać tartym żółtym serem. Podawać ze świeżymi ziołami, gdy ser lekko się rozpuści.

Ocena: 2,5