Superoszczędne mielone nadziewane pieczarkami: pyszny obiad dla rodziny

2021-03-29
Superoszczędne mielone nadziewane pieczarkami
Autor: Shutterstock
łatwy
45 min
4

Kotlety mielone z czerstwym chlebem i pieczarkowym nadzieniem to superoszczędny obiad dla rodziny. Nafaszerowanie mielonych kotletów zwiększa nam masę i dzięki temu sprytnemu trikowi możemy przygotować więcej pysznych porcji. 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • Na kotlety:
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego, na przykład z łopatki, jest tańsze i bardziej tłuste, ale tłuszcz to nośnik smaku
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 3 kromki czerstwego chleba pszenno-żytniego, namoczonego i odciśniętego
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • Na nadzienie:
  • 100 g pieczarek, startych na tarce o dużych otworach
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 pietruszka mała, starta na tarce o drobnych otworach
  • 1 kawałek selera wielkości pudełka od zapałek, startego na tarce o drobnych otworach
  • oraz bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • olej do smażenia (ewentualnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso wymieszać z cebulą, czosnkiem, namoczonym chlebem, rozmąconym jajkiem i przyprawami. 
  • Przygotować nadzienie: na niewielkiej ilości tłuszczu usmażyć cebulę, czosnek, pieczarki, pietruszkę i seler. 
  • Z masy mięsnej formować okrągłe placuszki, na każdy nałożyć porcję nadzienia, zawinąć i formować w owalne kotlety.
  • Kotlety obtoczyć w tartej bułce i smażyć do  zrumienienia na rozgrzanym oleju lub piec w piekarniku 20 minut w 180°C w trybie termoobiegu. 
  • Podawać z makaronem lub kaszą gryczaną i sosem pomidorowym.