Superoszczędne mielone nadziewane pieczarkami: pyszny obiad dla rodziny [GALERIA ZDJĘĆ]

Superoszczędne mielone nadziewane pieczarkami: pyszny obiad dla rodziny [GALERIA ZDJĘĆ]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kotlety mielone z czerstwym chlebem i pieczarkowym nadzieniem to superoszczędny obiad dla rodziny. Nafaszerowanie mielonych kotletów zwiększa nam masę i dzięki temu sprytnemu trikowi możemy przygotować więcej pysznych porcji. 

Składniki

  • Na kotlety:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego, na przykład z łopatki, jest tańsze i bardziej tłuste, ale tłuszcz to nośnik smaku

  • 1 cebula, drobno posiekana

  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

  • 3 kromki czerstwego chleba pszenno-żytniego, namoczonego i odciśniętego

  • 1 jajko

  • sól i pieprz

  • Na nadzienie:

  • 100 g pieczarek, startych na tarce o dużych otworach

  • 1 cebula, drobno posiekana

  • 1 pietruszka mała, starta na tarce o drobnych otworach

  • 1 kawałek selera wielkości pudełka od zapałek, startego na tarce o drobnych otworach

  • oraz bułka tarta do obtoczenia kotletów

  • olej do smażenia (ewentualnie)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso wymieszać z cebulą, czosnkiem, namoczonym chlebem, rozmąconym jajkiem i przyprawami. 

  • Przygotować nadzienie: na niewielkiej ilości tłuszczu usmażyć cebulę, czosnek, pieczarki, pietruszkę i seler. 

  • Z masy mięsnej formować okrągłe placuszki, na każdy nałożyć porcję nadzienia, zawinąć i formować w owalne kotlety.

  • Kotlety obtoczyć w tartej bułce i smażyć do  zrumienienia na rozgrzanym oleju lub piec w piekarniku 20 minut w 180°C w trybie termoobiegu. 

  • Podawać z makaronem lub kaszą gryczaną i sosem pomidorowym. 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,3