Obłędne nóżki kurczaka zapieczone w sekretnym sosie: łatwy przepis na obfity obiad palce oblizać!
Superoszczędne mielone nadziewane pieczarkami: pyszny obiad dla rodziny [GALERIA ZDJĘĆ]
![Superoszczędne mielone nadziewane pieczarkami: pyszny obiad dla rodziny [GALERIA ZDJĘĆ]](https://cdn10.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/660/441/1/user_photos/22372/superoszczedne-mielone-nadziewane-pieczarkami.jpg)
Autor Zdjęcia: Shutterstock
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Kotlety mielone z czerstwym chlebem i pieczarkowym nadzieniem to superoszczędny obiad dla rodziny. Nafaszerowanie mielonych kotletów zwiększa nam masę i dzięki temu sprytnemu trikowi możemy przygotować więcej pysznych porcji.
Składniki
Na kotlety:
500 g mięsa mielonego wieprzowego, na przykład z łopatki, jest tańsze i bardziej tłuste, ale tłuszcz to nośnik smaku
1 cebula, drobno posiekana
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
3 kromki czerstwego chleba pszenno-żytniego, namoczonego i odciśniętego
1 jajko
sól i pieprz
Na nadzienie:
100 g pieczarek, startych na tarce o dużych otworach
1 cebula, drobno posiekana
1 pietruszka mała, starta na tarce o drobnych otworach
1 kawałek selera wielkości pudełka od zapałek, startego na tarce o drobnych otworach
oraz bułka tarta do obtoczenia kotletów
olej do smażenia (ewentualnie)
Przygotowanie krok po kroku:
Mięso wymieszać z cebulą, czosnkiem, namoczonym chlebem, rozmąconym jajkiem i przyprawami.
Przygotować nadzienie: na niewielkiej ilości tłuszczu usmażyć cebulę, czosnek, pieczarki, pietruszkę i seler.
Z masy mięsnej formować okrągłe placuszki, na każdy nałożyć porcję nadzienia, zawinąć i formować w owalne kotlety.
Kotlety obtoczyć w tartej bułce i smażyć do zrumienienia na rozgrzanym oleju lub piec w piekarniku 20 minut w 180°C w trybie termoobiegu.
Podawać z makaronem lub kaszą gryczaną i sosem pomidorowym.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska