Soczyste kotlety mielone pieczone w piekarniku: zdrowsza wersja domowych mielonych
      2024-01-07
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          20 min
      
      
        
          4
      
    Soczyste kotlety mielone pieczone w piekarniku to zdrowsza wersja domowych mielonych. Są pyszne i soczyste bez smażenia, bez brzydkiego zapachu i bez rozprysków. Lekko przyrumienione z wierzchu, w środku soczyste i rozpływające się w ustach.
SKŁADNIKI
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego z szynki lub łopatki
 - 1 pęczek cebuli ze szczypiorem
 - 1-2 łyżki oleju do podsmażenia cebuli
 - 1 bułka namoczona w mleku lub wodzie
 - 1 jajko
 - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
 - 2 łyżeczki granulowanego czosnku
 - sól i pieprz
 - bułka tarta do panierowania
 - ok. 15-20 g masła
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę razem ze szczypiorem drobno pokroić, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
 - Zeszkloną cebulę dodać do mięsa wraz z odsączoną bułką, jajkiem, natką pietruszki i przyprawami.
 - Dokładnie wymieszać. jeśli masa nie będzie zbyt zwarta dosypać trochę bułki tartej.
 - Z mięsnej masy uformować okrągłe kotleciki, nieco spłaszczyć i obtoczyć je w bułce tartej.
 - Kotleciki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdego kotlecika zrobić niewielkie zagłębienie. Na kotleciku położyć kawalątek masła.
 - Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C (z włączoną funkcją termoobiegu) przez 20 minut.
 - Po tym czasie podwyższyć temp. do 190°C włączyć górną grzałkę i dopiekać kolejne 15-20 minut, aby skórka ładnie się zarumieniła.
 
Beszamel.pl zdradza sekret idealnych MIELONYCH
    
    
    
    
Zobacz naszą galerię: Co zrobić z mięsa mielonego - 15 przepisów na mielone mięso