Rolada z mięsa mielonego - doskonała na ciepło i na zimno

Rolada z mięsa mielonego - doskonała na ciepło i na zimno

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszna rolada z mięsa mielonego sprawdzi się na ciepło na obiad i na zimno - na chleb

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Rolada z mięsa mielonego to prosta, pyszna i efektowna potrawa, łatwa do przygotowania. Smakuje świetnie na ciepło, jako danie obiadowe - na przykład z sosem chrzanowym. Jeśli jednak nie zjecie jej na obiad, to po wystudzeniu macie doskonałą domową wędlinę do chleba.

Składniki

  • 1 kg mielonego mięsa, np. mieszanego

  • bułka

  • olej

  • jajko

  • cebula

  • 25 dag plastrów żółtego sera

  • 25 dag pieczarek

  • 15 dag marynowanej papryki

  • 20 dag plastrów boczku

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Bułkę namaczamy w wodzie i odciskamy.

  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Szklimy na oleju. Smażymy z pokrojonymi pieczarkami.

  • Mięso mieszamy z bułką i jajkiem. Doprawiamy. Rozwałkowujemy na prostokąt między 2 kawałkami folii spożywczej.

  • Wierzchnią folię zdejmujemy. Wykładamy pieczarki z cebulą i ser, a po bokach – paski papryki. Zwijamy za pomocą folii.

  • Keksówkę natłuszczamy. Na spód wykładamy boczek i mięsną masę (łączeniem do spodu). Pieczemy ok. godziny w 200°C.

Opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,6