Pieczone kotlety mielone z kapustą - przepis babci Krysi

2022-05-20
Krystyna Sułek
Pieczone mielone z kapustą
Autor: Shutteratock Pieczone mielone z kapustą są smaczne i mniej kaloryczne od tradycyjnych.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Przepis na babcine kotlety mielone razem z kapustą pochodzi z czasów, kiedy samodzielnie mieliło się mięso na kotlety. Oczywiście można użyć gotowego mięsa mielonego, wtedy wystarczy dokładnie wymieszać posiekaną kapustę i cebulę z mięsem. Takie pieczone kotlety mielone są znacznie mniej kaloryczne od smażonych.

SKŁADNIKI

  • 500 g cielęciny lub wołowiny bez kości
  • 250 g białej kapusty
  • 1 cebula
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajo
  • sól i pieprz
  • olej do zapiekania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę cienko poszatkować, zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut. Dokładnie odcedzić.
  • Mięso zemleć z cebulą (obraną i pokrojoną) w maszynce, dodać kapustę, posiekaną natkę i jajo. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wyrobić.
  • Z masy formować kotlety. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem i piec w piekarniku nagrzanym do 160oC.
  • Podawać z ziemniakami i surówką lub warzywami na parze.
Beszamel.pl zdradza sekret idealnych MIELONYCH

Galeria: Młoda kapusta - przepisy na ciepło

Krystyna Sułek