Oszczędny klops z mięsa i kaszy: sprytny trik na pyszny i obfity obiad

Oszczędny klops z mięsa i kaszy: sprytny trik na pyszny i obfity obiad

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wszyscy uwielbiamy klops lub pieczeń rzymską z mielonego mięsa. Soczysty w środku, chrupiący z wierzchu, dzięki plasterkom wędzonego boczku jest idealnym daniem głównym na rodzinny obiad. Zamiast bułki można dodać do niego kaszę jęczmienną, która sprawi, że obiad wyda się nam bardziej syty. To nasz sprytny trik na pyszny i obfity obiad z tego co pod ręką. 

Składniki

  • 500 g mięsa wieprzowego

  • 1 marchew

  • 1 cebula

  • 2 łyżki oleju

  • 100 g kaszy jęczmiennej

  • 1 jajko

  • 100 g boczku wędzonego, cienko krojonego

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kaszę jęczmienną ugotować na sypko. Ostudzić.

  • Marchew obrać, zetrzeć na tarce o drobnych otworach.

  • Cebulę obrać, drobno pokroić.

  • Na patelni rozgrzać olej, dodać marchew i cebulę, smażyć do zeszklenia cebuli. Odstawić do ostygnięcia. 

  • Do mięsa dodać ugotowaną i wystudzoną kaszę, usmażoną marchew i cebulę, rozmącone jajko. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać, a następnie wyrabiać przez 2 minuty. 

  • Masę podzielić na 2 części. Uformować klopsy, owinąć je wędzonym boczkiem. 

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 40 minut. 

  • Podawać z sosem pomidorowym i ulubionymi dodatkami. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,2