Indyczy klops z nadzieniem z gotowanych jajek i duszonych pieczarek

2021-03-29
Klops z indyka nadziewany gotowanymi jajkami i duszonymi pieczarkami
Autor: Shutterstock Klops z indyka nadziewany pysznym farszem znika z talerzy w oka mgnieniu
łatwy
45 min
4

Indyczy klops z pysznym jajeczno-pieczarkowym nadzieniem to król niedzielnego stołu. Fantastyczne farsz z gotowanych jajek i duszonych pieczarek to smaczna wariacja na temat naszej ulubionej pieczeni rzymskiej nadziewanej gotowanymi jajami. Proste i pyszne danie na każdą okazję. 

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • Na klops:
  • 800 g mięsa mielonego zmieszanego
  • 1 czerstwa bułka kajzerka lub 4 łyżki bułki tartej 
  • 1 surowe jajko rozmiar L
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • Na farsz:
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zacznij od farszu: Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj drobno pokrojone pieczarki i posiekaną cebulę, smaż na średnim ogniu przez 7-9 minut lub do chwili, gdy odparuje sok jaki wypuszczą pieczarki. Jajka posiekaj, dodaj przestudzone pieczarki razem z cebulą oraz tymianek. Przypraw solą i pieprzem, dobrze wymieszaj. 
  • Pora na klops: Bułkę namocz w ciepłej wodzie. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj.
  • Do mielonego mięsa dodaj odciśniętą bułkę, jajko, cebulę, czosnek. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Z masy uformuj placek, na środku ułóż wałek z przygotowanego farszu, zwiń mięsny placek w rulon.
  • Rulon przełóż do formy wysmarowanej olejem.
  • Wstaw do piekarniki rozgrzanego do 180°C i piecz przez 70 minut.