Oryginalny klops z indyka nadziewany jajkami i pieczarkami

Oryginalny klops z indyka nadziewany jajkami i pieczarkami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Klops z indyka nadziewany pysznym farszem znika z talerzy w oka mgnieniu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Indyczy klops z pysznym jajeczno-pieczarkowym nadzieniem to król niedzielnego stołu. Fantastyczne farsz z gotowanych jajek i duszonych pieczarek to smaczna wariacja na temat naszej ulubionej pieczeni rzymskiej nadziewanej gotowanymi jajami. Proste i pyszne danie na każdą okazję. 

Składniki

  • Na klops:

  • 800 g mięsa mielonego zmieszanego

  • 1 czerstwa bułka kajzerka lub 4 łyżki bułki tartej 

  • 1 surowe jajko rozmiar L

  • 1 średnia cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • sól i pieprz do smaku

  • Na farsz:

  • 3 jajka ugotowane na twardo

  • 300 g pieczarek

  • 1 cebula

  • 2 łyżki oleju

  • 1 łyżeczka tymianku

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zacznij od farszu: Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj drobno pokrojone pieczarki i posiekaną cebulę, smaż na średnim ogniu przez 7-9 minut lub do chwili, gdy odparuje sok jaki wypuszczą pieczarki. Jajka posiekaj, dodaj przestudzone pieczarki razem z cebulą oraz tymianek. Przypraw solą i pieprzem, dobrze wymieszaj. 

  • Pora na klops: Bułkę namocz w ciepłej wodzie. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj.

  • Do mielonego mięsa dodaj odciśniętą bułkę, jajko, cebulę, czosnek. Wszystko dokładnie wymieszaj.

  • Z masy uformuj placek, na środku ułóż wałek z przygotowanego farszu, zwiń mięsny placek w rulon.

  • Rulon przełóż do formy wysmarowanej olejem.

  • Wstaw do piekarniki rozgrzanego do 180°C i piecz przez 70 minut. 

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3