Kotlety mielone z ajvarem: przepis na mielone w boczku z piekarnika
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Kotlety mielone z ajvarem wyszły mi niechcący. Po prostu w lodówce poniewierała się resztka pikantnego sosu z pieczonej papryki. Dodałam ją do kotletów. Dla zwiększenia efektu, owinęłam kotlety w cienkie plasterki surowego boczku wędzonego. Wyszły oszałamiające kotlety dla moich wielbicieli pikantnych smaków. Ot łatwy przepis na mielone w boczku z piekarnika! Życie jest piękne!
SKŁADNIKI
- 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego, wieprzowego lub z indyka
- 1 cebula, średnich rozmiarów, bardzo drobno posiekana
- 3 łyżki tartej bułki
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki ajvaru, sosu z przetartych papryk pieczonych
- 1 jajko rozmącone
- 100 g surowego boczku wędzonego w cienkich plasterkach
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso mielone wymieszać z posiekaną cebulą, tartą bułką, wodą, ajvarem i rozmąconym jajkiem.
- Z masy uformować owalne kotlety. Każdy owinąć 2 plasterkami wędzonego boczku.
- Kotlety ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 45-50 minut w temperaturze 180°C.
Odmiany i właściwości papryki