Nacinany schab z szynką i jabłkami: łatwy przepis na efektowną pieczeń
Klops nadziewany kaszą gryczaną - pomysł na treściwe i oszczędne danie

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Kops nadziewany kaszą gryczaną to pyszne i bardzo treściwe danie w wersji 2 w 1.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 40 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Klops nadziewany kaszą gryczaną to danie niedrogie, pyszne i bardzo sycące. Podane z sałatką lub surówką ze świeżych warzyw to pełnowartościowe danie obiadowe, które zasyci na długo.
Składniki
Klops:
0,5 kg mielonego mięsa
2 cebule
1 jajko
1 kajzerka
olej
3 łyżki śmietany
sól i pieprz
Nadzienie:
0,5 szklanki kaszy gryczanej
3 suszone grzyby
2 łyżki oleju
sól
Przygotowanie krok po kroku:
Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju.
Bułkę namoczyć i odcisnąć, wymieszać z mięsem i jajkiem.
Masę przyprawić solą i pieprzem i dokładnie wyrobić.
Grzyby namoczyć, a następnie ugotować. Wyjąć z wywaru i pokroić.
Pokrojone grzyby włożyć z powrotem do wywaru, dodać kaszę i ugotować ją, aż wciągnie cały płyn.
Do kaszy dodać usmażoną cebule, przyprawić solą i pieprzem.
Masę mięsną rozłożyć na desce i delikatnie rozwałkować w prostokąt. Wyłożyć na nie kaszę i zwinąć w rulon.
Przełożyć na blaszkę do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C. Piec 30 min.
Pod koniec pieczenia polać śmietaną i piec jeszcze 5 minut.