Klops nadziewany kaszą gryczaną - pomysł na treściwe i oszczędne danie

Klops nadziewany kaszą gryczaną - pomysł na treściwe i oszczędne danie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kops nadziewany kaszą gryczaną to pyszne i bardzo treściwe danie w wersji 2 w 1.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Klops nadziewany kaszą gryczaną to danie niedrogie, pyszne i bardzo sycące. Podane z sałatką lub surówką ze świeżych warzyw to pełnowartościowe danie obiadowe, które zasyci na długo. 

Składniki

  • Klops:

  • 0,5 kg mielonego mięsa

  • 2 cebule

  • 1 jajko

  • 1 kajzerka

  • olej

  • 3 łyżki śmietany

  • sól i pieprz

  • Nadzienie:

  • 0,5 szklanki kaszy gryczanej

  • 3 suszone grzyby

  • 2 łyżki oleju

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju.

  • Bułkę namoczyć i odcisnąć, wymieszać z mięsem i jajkiem.

  • Masę przyprawić solą i pieprzem i dokładnie wyrobić.

  • Grzyby namoczyć, a następnie ugotować. Wyjąć z wywaru i pokroić.

  • Pokrojone grzyby włożyć z powrotem do wywaru, dodać kaszę i ugotować ją, aż wciągnie cały płyn.

  • Do kaszy dodać usmażoną cebule, przyprawić solą i pieprzem.

  • Masę mięsną rozłożyć na desce i delikatnie rozwałkować w prostokąt. Wyłożyć na nie kaszę i zwinąć w rulon.

  • Przełożyć na blaszkę do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C. Piec 30 min.

  • Pod koniec pieczenia polać śmietaną i piec jeszcze 5 minut.

Ocena: 1
Redaktorka serwisu Beszamel.pl, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami.