Klops z ananasem: pyszny przepis kuchni hawajskiej
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Klops z ananasem z mięsa indyka to pyszny przepis kuchni hawajskiej. Połączenie mięsa i słodkiej polewy jest bardzo smaczne. Klops to zawsze gwarancja udanego i niedrogiego obiadu dla całej rodziny.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g mielonego mięsa z indyka
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1 jajko
- 1 1/2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżeczka czosnku w proszku lub do smaku
- 1/3 szklanki keczupu
- 1/4 szklanki syropu ananasowego z puszki
- 3-5 plastrów ananasa z puszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Formę keksową posmaruj olejem.
- W misce połącz zmielone mięso, bułkę tartą, jajka, czosnek i sos sojowy. Mieszaj, aż wszystko się połączy.
- Uformuj mięso w zgrabny klops i włóż do naczynia.
- Piecz przez 30 minut.
- Gdy klops się piecze, wymieszaj keczup i syrop z ananasa.
- Rozłóż na powierzchni klopsa, następnie ułóż krążki ananasa i piecz przez kolejne 15-20 minut.