Klops indyczy z ananasem: pyszny przepis kuchni hawajskiej

Klops indyczy z ananasem: pyszny przepis kuchni hawajskiej

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszny klops z zaskakującym dodatkiem - palce lizać!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Klops z ananasem z mięsa indyka to pyszny przepis kuchni hawajskiej. Połączenie mięsa i słodkiej polewy jest bardzo smaczne. Klops to zawsze gwarancja udanego i niedrogiego obiadu dla całej rodziny. 

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa z indyka

  • 1/2 szklanki bułki tartej

  • 1 jajko

  • 1 1/2 łyżeczki sosu sojowego

  • 1 łyżeczka czosnku w proszku lub do smaku

  • 1/3 szklanki keczupu

  • 1/4 szklanki syropu ananasowego z puszki

  • 3-5 plastrów ananasa z puszki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C. Formę keksową posmaruj olejem.

  • W misce połącz zmielone mięso, bułkę tartą, jajka, czosnek i sos sojowy. Mieszaj, aż wszystko się połączy.

  • Uformuj mięso w zgrabny klops i włóż do naczynia.

  • Piecz przez 30 minut.

  • Gdy klops się piecze, wymieszaj keczup i syrop z ananasa.

  • Rozłóż na powierzchni klopsa, następnie ułóż krążki ananasa i piecz przez kolejne 15-20 minut.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,4