Kebabczeta z grilla: jak zrobić? - sprawdzony przepis na znakomity arabski przysmak
2021-04-16
łatwy
30 min
4
Kebabczeta to flagowe bułgarskie danie - z mięsa mielonego, formowane na kształt kiełbasek i pieczone na grillu. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Spróbujesz? Polecamy sprawdzony przepis na kebabczeta z grilla.
SKŁADNIKI
- 60 dag mieszanego mięsa mielonego (najlepiej 2/3 wieprzowiny lub baraniny i 1/3 wołowiny)
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- jajko
- papryczka chili
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- szczypta kminu rzymskiego (kuminu)
- łyżeczka świeżych posiekanych listków kolendry
- sól
- pieprz
- olej do smarowania (lub oliwa)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zmielone mięso umieść w dużej misce. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Dodaj do mięsa. Dorzuć całe jajko, posiekaną papryczkę chili (bez pestek), słodką paprykę, kumin, kolendrę, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj wszystkie składniki.
- Masę wstaw na godzinę do lodówki. Wilgotnymi dłońmi formuj z niej wałeczki o długości około 8 cm i średnicy 3 cm. Delikatnie nabijaj na szpikulce do szaszłyków. Każdy wałeczek posmaruj olejem (lub oliwą).
- Grill rozgrzej. Kebabczety piecz na ruszcie przez 10-12 minut, często je odwracając. Kebabczety możesz serwować na grillowanych chlebkach pita z sosem tzatziki oraz świeżą sałatą.