Japońskie krokiety z ziemniaków i mielonego mięsa: przepis na

Japońskie krokiety z ziemniaków i mielonego mięsa: przepis na

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Chrupiące z zewnątrz, puszyste w środku - japońskie krokiety - korokke

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Chrupiące na zewnątrz, puszyste i trochę słodkie w środku. Korokke (コ ロ ッ ケ,  krokiet z ziemniaków i mielonego mięsa) to jedna z bardzo popularnych japońskich potraw kuchni domowej. Najlepiej smakują z pikantnym majonezem i świeżymi warzywami. 

Składniki

  • 600 g ziemniaków

  • 1 łyżka oleju

  • 200 g mielonego mięsa wieprzowego (mielona wieprzowina)

  • 1 mała cebula drobno pokrojona w kostkę

  • sól i pieprz

  • przyprawy w stylu japońskim:

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 1 łyżka sake

  • 1 łyżka mirinu

  • ½ łyżki cukru

  • panierka:

  • 50 g mąki

  • 1 ubite jajko

  • 2 szklanki japońskiego panko lub bułki tartej

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Umieść ziemniaki w rondlu i dodaj tyle wody, aby je przykryć. Ugotuj na wolnym ogniu do miękkości.

  • Ziemniaki są ugotowane, gdy łatwo w nie wbić czubek noża. Gotowanie ziemniaków zajmie 15–40 minut w zależności od wielkości ziemniaków.

  • Ziemniaki odcedź i utłucz tłuczkiem do ziemniaków lub przetrzyj przez praskę do ziemniaków.

  • Podczas gotowania ziemniaków rozgrzej 1 łyżkę oleju na patelni na średnim ogniu. Dodaj cebulę i smaż, aż cebula stanie się półprzezroczysta i miękka (około 3-5 minut). Dodaj wieprzowinę, sól i pieprz i smaż dalej, rozbijając kawałki mięsa za pomocą łyżki, aż się zrumieni i usmaży.

  • Dodaj usmażone mięso mielone do tłuczonych ziemniaków (poza tłuszczem, który zgromadził się na patelni), a następnie japońskie przyprawy: sos sojowy, sake, mirin, cukier. Lub swoje ulubione przyprawy. Dobrze wymieszaj.

  • Podziel mieszaninę ziemniaków i mięsa na 12 równych kulek. Spłaszcz je i uformuj owalne placki o grubości około 2 cm.

  • Mąkę, jajko i bułkę tartą umieść osobno w 3 głębokich talerzach lub miskach.

  • Każdy krokiet panieruj kolejno w mące, następnie w jajku i w bułce tartej.

  • Rozgrzej olej na głębokiej patelni na średnim ogniu. Smaż krokiety przez 1-2 minuty, aż bułka tarta stanie się złotobrązowa. Możesz smażyć więcej niż jeden krokiet na raz, ale nie przepełniaj patelni.

  • Podawaj natychmiast  w towarzystwie pikantnego majonezu. 

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was:

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,7