Japońskie krokiety z ziemniaków i mielonego mięsa: przepis na karokke

2021-10-06
Japońskie krokiety z ziemniaków i mielonego mięsa: przepis na karokke
Autor: Shutterstock Chrupiące z zewnątrz, puszyste w środku - japońskie krokiety - korokke
łatwy
45 min
4

Chrupiące na zewnątrz, puszyste i trochę słodkie w środku. Korokke (コ ロ ッ ケ,  krokiet z ziemniaków i mielonego mięsa) to jedna z bardzo popularnych japońskich potraw kuchni domowej. Najlepiej smakują z pikantnym majonezem i świeżymi warzywami. 

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was:

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 600 g ziemniaków
  • 1 łyżka oleju
  • 200 g mielonego mięsa wieprzowego (mielona wieprzowina)
  • 1 mała cebula drobno pokrojona w kostkę
  • sól i pieprz
  • przyprawy w stylu japońskim:
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sake
  • 1 łyżka mirinu
  • ½ łyżki cukru
  • panierka:
  • 50 g mąki
  • 1 ubite jajko
  • 2 szklanki japońskiego panko lub bułki tartej
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umieść ziemniaki w rondlu i dodaj tyle wody, aby je przykryć. Ugotuj na wolnym ogniu do miękkości.
  • Ziemniaki są ugotowane, gdy łatwo w nie wbić czubek noża. Gotowanie ziemniaków zajmie 15–40 minut w zależności od wielkości ziemniaków.
  • Ziemniaki odcedź i utłucz tłuczkiem do ziemniaków lub przetrzyj przez praskę do ziemniaków.
  • Podczas gotowania ziemniaków rozgrzej 1 łyżkę oleju na patelni na średnim ogniu. Dodaj cebulę i smaż, aż cebula stanie się półprzezroczysta i miękka (około 3-5 minut). Dodaj wieprzowinę, sól i pieprz i smaż dalej, rozbijając kawałki mięsa za pomocą łyżki, aż się zrumieni i usmaży.
  • Dodaj usmażone mięso mielone do tłuczonych ziemniaków (poza tłuszczem, który zgromadził się na patelni), a następnie japońskie przyprawy: sos sojowy, sake, mirin, cukier. Lub swoje ulubione przyprawy. Dobrze wymieszaj.
  • Podziel mieszaninę ziemniaków i mięsa na 12 równych kulek. Spłaszcz je i uformuj owalne placki o grubości około 2 cm.
  • Mąkę, jajko i bułkę tartą umieść osobno w 3 głębokich talerzach lub miskach.
  • Każdy krokiet panieruj kolejno w mące, następnie w jajku i w bułce tartej.
  • Rozgrzej olej na głębokiej patelni na średnim ogniu. Smaż krokiety przez 1-2 minuty, aż bułka tarta stanie się złotobrązowa. Możesz smażyć więcej niż jeden krokiet na raz, ale nie przepełniaj patelni.
  • Podawaj natychmiast  w towarzystwie pikantnego majonezu. 
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?