Indycze mielone z kukurydzą: sprytny przepis na pieczone kotlety
Koniec z nudnymi mielonymi! Tym razem przepis na mielone z indyka z kukurydzą w stylu meksykańskim. Dzięki dodaniu kukurydzy będzie więcej kotletów z tej samej ilości mięsa, co zawsze. Pieczone mielone z kukurydzą najlepiej smakują z pomidorową sałatką. Zapraszamy do wypróbowania!
Czy mięso indyka jest zdrowe?
Mięso z indyka cenione jest ze względu na jego walory zdrowotne. Indycze mięso nie alergizuje i jest niskokaloryczne. Przy niskiej zawartości tłuszczu, mięso indyka bogate jest w łatwo przyswajalne i lekkostrawne białko.
Więcej o walorach zdrowotnych mięsa indyczego dowiecie się z artykułu: Mięso z indyka - właściwości i zastosowanie kulinarne mięsa indyczego
Dlaczego warto częściej korzystać w kuchni z mielonego mięsa?
Mielone mięso to jeden z najbardziej ekonomicznych produktów. Można go cudownie rozmnożyć, dodając bułkę, kaszę, ryż, przesmażone warzywa lub gotowaną kukurydzę. Oczywiście nie należy przesadzać z ilością dodatków, aby nie stracić smaku mięsa.
Mielone mięso można kupić w różnych gatunkach. Indycze mielone mięso występuje w handlu w formie mielonego filetu z piersi indyka oraz w formie mięsa garmażeryjnego „na kotlety” z udek oraz innych mięśni szkieletowych. Każdy z tych gatunków mielonego ma inne zalety. W tym przepisie najlepiej wykorzystać indycze mięso mielone „na kotlety”.
Czy można zeszklić lub upiec cebulę do kotletów?
Tak, ale to będzie już inny przepis i inny smak. W tym przepisie dodajemy surową cebulę, bardzo drobno posiekaną, w stylu meksykańskim.
Czy można dodać więcej przypraw?
Jeśli jeszcze bardziej chcecie podkręcić smak dania w stylu kuchni meksykańskiej, dodajcie zmielone kminek i kolendrę oraz suszone oregano.
Zobaczcie także, jak nadziać mielone żółtym serem, efektownie i tanio:
SKŁADNIKI
- 500 g mielonego mięsa indyczego
- 1 bułka
- 1 cebula
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
- sól i pieprz
- oraz do panierowania
- 2 jajka rozmiar S rozmącone z 2 łyżkami wody
- mąka
- tarta bułka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę drobno posiekać. Bułkę namoczyć w ciepłej wodzie. Kukurydzę odsączyć.
- Mięso mielone przełożyć do miski, dodać posiekaną cebulę, odciśniętą bułkę, przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać, a następnie wyrabiać przez 2 minuty.
- Do masy mięsnej dodać odsączoną kukurydzę. Wymieszać na jednorodną mieszaninę.
- Z masy mięsnej formować jednakowe okrągłe kotlety, lekko je spłaszczyć.
- Kotlety panierować w mące, rozmąconym jajku i bułce.
- Kotlety ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 30 minut.
- Podawać z sałatką z pomidorów i papryki w stylu meksykańskim.