Fenomenalne klopsiki indycze z duszoną soczewicą

Fenomenalne klopsiki indycze z duszoną soczewicą

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Klopsiki indycze z duszoną soczewicą można doprawić na ostro

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Klopsiki z indyka pieczone w piekarniku i podawane z duszoną soczewicą to doskonały pomysł na rodzinny obiad. Soczewica jest jedną z zalecanych przez dietetyków roślin strączkowych, a mięso indyka jest bogatym źródłem białka przy niskiej kaloryczności. 

Składniki

  • Na klopsiki:

  • 500 g mielonego mięsa z indyka

  • 1 jajko

  • ½ szklanki bułki tartej

  • 3 łyżki natki pietruszki, posiekane

  • 3 ząbki czosnku, posiekane

  • ½ łyżeczki soli

  • ½ łyżeczki pieprzu

  • Na duszoną soczewicę:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 3 ząbki czosnku, posiekane

  • 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę

  • 3 średnie marchewki, cienko pokrojone na plasterki

  • 1 łyżeczka kminku

  • 1 łyżeczka papryki

  • ¼ łyżeczki kurkumy

  • ¼ łyżeczki cayenne (opcjonalnie)

  • ¼ łyżeczki mielonych goździków

  • ½ łyżeczki soli

  • ½ łyżeczki pieprzu

  • 1 szklanka zielonej lub brązowej soczewicy

  • 4 szklanki wywaru z kurczaka

  • 2 puszki pomidorów krojonych

  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki lub więcej do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C.

  • W dużej misce połącz mielone mięso indyka, jajko, bułkę tartą, świeżą pietruszkę, mielony czosnek i przyprawy oraz 3 łyżki wody. Wymieszaj dokładnie na jednorodną masę. 

  • Uformuj 16 klopsików wielkości orzecha włoskiego i umieść je na blasze wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika i piecz przez 10 minut.

  • W międzyczasie przygotuj duszoną soczewicę: na dużej patelni rozgrzej tłuszcz, dodaj czosnek, cebulę i marchewkę, smaż przez 8-10 minut na średnim ogniu. Dodaj przyprawy i smaż jeszcze 30 sekund, a następnie dodaj soczewicę i wywar z kurczaka. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 18-20 minut bez przykrycia.

  • Dodaj pokrojone pomidory razem z sokiem, natkę pietruszki i pieczone klopsiki. Duś jeszcze przez 10 minut.

  • Udekoruj posiekaną natką pietruszki i podawaj.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,5