Drobiowe mielone w sosie pieczarkowym

2021-03-29
Drobiowe mielone w sosie pieczarkowym
Autor: Shutterstock Soczyste kotlety w aromatycznym sosie pieczarkowym
łatwy
45 min
4

Drobiowe mielone w sosie pieczarkowym to idealne połączenie delikatnego mięsa i aromatycznego sosu. Smak pieczarkowego sosu warto podkręcić dodatkiem wyrazistej musztardy, która nada potrawie nowy wymiar. Kotlety mielone z mięsa drobiowego i pyszny sos pieczarkowy świetnie pasują do kaszy, ryżu lub makaronu. 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 500 g mielonego mięsa drobiowego
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki mąki
  • olej do smażenia
  • 3 łyżki masła
  • 300 g pieczarek
  • 200 ml śmietany 18%
  • 1 łyżka musztardy
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę drobno posiekać, zeszklić na 1 łyżce masła. Przestudzić. 
  • Do mięsa mielonego dodać zeszkloną cebulę, jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, tartą bułkę i 3-5 łyżek wody. Wymieszać na jednorodną masę. 
  • Z masy mięsnej formować okrągłe kotlety, panierować w mące i smażyć na rozgrzanym oleju, rumieniąc z obu stron.
  • Pieczarki pokroić na plasterki, wyłożyć na rozgrzane masło i smażyć 4-6 minut, aż puszczą sok, który następnie odparuje. Dodać śmietanę, musztardę, doprawić solą i pieprzem, zagotować. 
  • Do sosu przełożyć kotlety, dusić 2-4 minuty. 
  • Podawać z kaszą, ryżem lub makaronem.