Mazurek truskawkowy z masą budyniową: wielkanocne wypieki [GALERIA]
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Mazurek wielkanocny z masą budyniową to oryginalna odmiana tradycyjnego wielkanocnego ciasta. Truskawkowy mazurek wyróżnia się pięknym różowym kolorem. Ma zapach i smak truskawek. Jedyny taki mazurek wśród wielkanocnych wypieków. Wypróbuj ten przepis!
Więcej przepisów na mazurki
Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:
Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków
Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]
Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:
SKŁADNIKI
- CIASTO:
- 2 szklanki mąki
- 1/3 szklanki cukru
- 9 łyżek masła
- 4 łyżki cukru
- łyżka wody
- szczypta soli
- 2 jajka
- MASA:
- 40 dag świeżych truskawek
- 1 budyń truskawkowy
- 250 ml mleka
- 10 dag masła
- bakalie do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z mąki, cukru i masła zagnieść ciasto. Wyrabiając, dodać żółtka, wodę i sól.
- Nagrzać piekarnik do 200˚C. Wyłożyć ciastem okrągłą blachę, piec ok. 30 minut.
- Gdy ciasto się piecze, przygotować truskawki. Owoce umyć, usunąć szypułki. Truskawki zmiksować na puree.
- Budyń rozrobić i ugotować tak jak w przepisie na opakowaniu, ale z mniejszą ilością mleka.
- Budyń zdjąć z ognia i mikserem wmieszać masło w budyń. Gdy masa trochę przestygnie dodać także mus truskawkowy. Wymieszać.
- Wylać truskawkową warstwę na wystudzone ciasto. Gdy wystygnie udekorować bakaliami.