Mazurek śliwkowy z babcinego zeszytu – ten przepis z powidłami ma szansę skraść święta!

Dieta wegetariańska
Mazurek śliwkowy z babcinego zeszytu to coś więcej niż ciasto – to smak świąt, których już prawie nikt nie pamięta. Zamiast kajmaku i czekolady, królują tu powidła śliwkowe, orzechy i prostota, która urzeka. Ten przepis nie tylko wzrusza nostalgią, ale też kusi smakiem, który może śmiało konkurować z nowoczesnymi wypiekami.
Wyobraź sobie wielkanocny stół, na którym króluje nie tylko tradycja, ale i tajemniczy przepis z dawnych lat. Zapomnij o standardowych wersjach – ten mazurek śliwkowy z powidłami to prawdziwa perełka, która przenosi Cię w świat przepisów z babcinego zeszytu.
Każda gospodyni ma swoje sekrety, ale nasza propozycja to niebanalny mix klasyki i nowoczesnego smaku, gotowy zaskoczyć nawet najbardziej wymagających smakoszy. Czy jesteś gotowy odkryć starodawny sekret, który ma szansę skraść Twoje święta?
Więcej przepisów na mazurki
Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:
- Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków
- Mazurek czterowarstwowy
- Mazurek królewski
- Mazurek cytrynowy
- Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]
Jeszcze więcej przepisów znajdziesz w galerii poniżej materiału wideo
SKŁADNIKI
- Kruche ciasto:
- 200 g zimnego masła,
- ok. 3 szklanki mąki,
- 100 g cukru pudru,
- 2 żółtka,
- cukier wanilinowy
- Masa śliwkowa:
- 1 słoik powideł śliwkowych (250 ml), najlepiej domowych, bez cukru
- 1 szklanka cukru
- 2-3 łyżki gorącej wody
- 25 dag suszonych śliwek bez pestek
- cukier wanilinowy
- sok z połowy cytryny
- 5 dag posiekanych orzechów
- płatki migdałów do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotowujemy kruche ciasto: wszystkie składniki intensywnie mieszamy, w razie potrzeby dodajemy więcej mąki lub odrobinę masła.
- Gotowe ciasto schładzamy 10 minut w zamrażarce, a następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 0,7 cm.
- Pieczemy ok. 10-15 minut w temperaturze 200ºC.
- Po wystudzeniu mazurek smarujemy powidłami.
- Przygotowujemy masę śliwkową. Śliwki moczymy kilka godzin by zmiękły (chyba, że używamy miękkich śliwek kalifornijskich). Kroimy je w dość drobne paski.
- Z cukru i wody gotujemy syrop do nitki (uwaga, by się nie przypalił). Do syropu dodajemy śliwki. Wszystko razem mieszamy i zdejmujemy z ognia.
- Do syropu z dodatkiem śliwek dajemy sok z cytryny, orzechy, mieszamy i ciepłą jeszcze masę wykładamy na mazurek.
- Pozostawiamy ciasto do zastygnięcia śliwkowej polewy.
- Wystudzone ciasto dekorujemy tradycyjnie płatkami migdałów.