Mazurek śliwkowy z babcinego zeszytu – ten przepis z powidłami ma szansę skraść święta!

Mazurek śliwkowy z babcinego zeszytu – ten przepis z powidłami ma szansę skraść święta!
Autor: Shutterstock Mazurek śliwkowy z tego przepisu jest niedrogi, ale niesamowicie pyszny
średni
45 min
4

Dieta wegetariańska

Mazurek śliwkowy z babcinego zeszytu to coś więcej niż ciasto – to smak świąt, których już prawie nikt nie pamięta. Zamiast kajmaku i czekolady, królują tu powidła śliwkowe, orzechy i prostota, która urzeka. Ten przepis nie tylko wzrusza nostalgią, ale też kusi smakiem, który może śmiało konkurować z nowoczesnymi wypiekami.

Wyobraź sobie wielkanocny stół, na którym króluje nie tylko tradycja, ale i tajemniczy przepis z dawnych lat. Zapomnij o standardowych wersjach – ten mazurek śliwkowy z powidłami to prawdziwa perełka, która przenosi Cię w świat przepisów z babcinego zeszytu.

Każda gospodyni ma swoje sekrety, ale nasza propozycja to niebanalny mix klasyki i nowoczesnego smaku, gotowy zaskoczyć nawet najbardziej wymagających smakoszy. Czy jesteś gotowy odkryć starodawny sekret, który ma szansę skraść Twoje święta?

Więcej przepisów na mazurki

Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:

Jeszcze więcej przepisów znajdziesz w galerii poniżej materiału wideo

SKŁADNIKI

  • Kruche ciasto:
  • 200 g zimnego masła,
  • ok. 3 szklanki mąki,
  • 100 g cukru pudru,
  • 2 żółtka,
  • cukier wanilinowy
  • Masa śliwkowa:
  • 1 słoik powideł śliwkowych (250 ml), najlepiej domowych, bez cukru
  • 1 szklanka cukru
  • 2-3 łyżki gorącej wody
  • 25 dag suszonych śliwek bez pestek
  • cukier wanilinowy
  • sok z połowy cytryny
  • 5 dag posiekanych orzechów
  • płatki migdałów do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotowujemy kruche ciasto: wszystkie składniki intensywnie mieszamy, w razie potrzeby dodajemy więcej mąki lub odrobinę masła.
  • Gotowe ciasto schładzamy 10 minut w zamrażarce, a następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 0,7 cm.
  • Pieczemy ok. 10-15 minut w temperaturze 200ºC.
  • Po wystudzeniu mazurek smarujemy powidłami.
  • Przygotowujemy masę śliwkową. Śliwki moczymy kilka godzin by zmiękły (chyba, że używamy miękkich śliwek kalifornijskich). Kroimy je w dość drobne paski.
  • Z cukru i wody gotujemy syrop do nitki (uwaga, by się nie przypalił). Do syropu dodajemy śliwki. Wszystko razem mieszamy i zdejmujemy z ognia.
  • Do syropu z dodatkiem śliwek dajemy sok z cytryny, orzechy, mieszamy i ciepłą jeszcze masę wykładamy na mazurek.
  • Pozostawiamy ciasto do zastygnięcia śliwkowej polewy.
  • Wystudzone ciasto dekorujemy tradycyjnie płatkami migdałów. 
Beszamel: jak ozdobić mazurki wielkanocne?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej