Mazurek makowy - niskokaloryczny i bez glutenu [GALERIA + PRZEPISY]

Mazurek makowy - niskokaloryczny i bez glutenu [GALERIA + PRZEPISY]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Mazurek makowy po oblaniu polewą czekoladową można udekorować wykorzystując czekoladowe jajeczka. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Oto przepis na mazurek makowy - niskokaloryczny, bo bez dodatku mąki i masła. Z bakaliami i polewą kakaową. Mazurek bazuje na masie makowej. Jest pyszny i łatwy w przygotowaniu.

Składniki

  • Ciasto:

  • 25 dag maku

  • 1 łyżka płynnego miodu

  • kilka kropli olejku migdałowego

  • 6 jajek

  • 1 i ¼ szklanki cukru pudru

  • około 2-3 łyżki bułki tartej

  • garść bakalii (orzechów, rodzynków, suszonych owoców)

  • skórka z cytryny lub łyżka soku cytrynowego

  •  

  • Polewy kakaowa:

  • 15 dag masła

  • 1-2 łyżki cukru

  • 2 łyżki ciemnego kakao

  • 2-3 łyżki wody

  •  

  • Do dekoracji:

  • bakalie

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mak sparz, odcedź, zmiel trzy razy w maszynce do mięsa. Przełóż do miski, wymieszaj z miodem i olejkiem migdałowym.

  • Żółtka oddziel od białek, utrzyj z cukrem pudrem. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem odrobiny soli.

  • Żółtka połącz ze zmielonym makiem, bułką tartą, bakaliami, skórką z cytryny (albo sokiem wyciśniętym z cytryny). Na koniec delikatnie wmieszaj w ciasto pianę z białek.

  • Ciasto przełóż do kwadratowej foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Wstaw do piekarnika podgrzanego do temperatury 160-180 stopni Celsjusza. Piecz około 50-60 minut.

  • Przygotuj polewę kakaową. Do rondelka wrzuć masło, cukier, kakao i dolej wodę. Połącz wszystkie składniki, gotując na wolnym ogniu. Gotową polewę rozprowadź na przestudzonym cieście. 

  • Mazurek udekoruj bakaliami lub czekoladowymi jajeczkami i kolorową posypką. 

Więcej przepisów na mazurki

Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:

Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków

Mazurek czterowarstwowy

Mazurek królewski

Mazurek cytrynowy

Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]

Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:

Ocena: 5