Mazurek makowy - niskokaloryczny i bez glutenu

2021-03-29
Mazurek makowy - niskokaloryczny i bez glutenu
Autor: Shutterstock Mazurek makowy po oblaniu polewą czekoladową można udekorować wykorzystując czekoladowe jajeczka. 
średni
60 min
4

Oto przepis na mazurek makowy - niskokaloryczny, bo bez dodatku mąki i masła. Z bakaliami i polewą kakaową. Mazurek bazuje na masie makowej. Jest pyszny i łatwy w przygotowaniu.

Więcej przepisów na mazurki

Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:

Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków

Mazurek czterowarstwowy

Mazurek królewski

Mazurek cytrynowy

Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]

Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 25 dag maku
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • kilka kropli olejku migdałowego
  • 6 jajek
  • 1 i ¼ szklanki cukru pudru
  • około 2-3 łyżki bułki tartej
  • garść bakalii (orzechów, rodzynków, suszonych owoców)
  • skórka z cytryny lub łyżka soku cytrynowego
  •  
  • Polewy kakaowa:
  • 15 dag masła
  • 1-2 łyżki cukru
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2-3 łyżki wody
  •  
  • Do dekoracji:
  • bakalie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mak sparz, odcedź, zmiel trzy razy w maszynce do mięsa. Przełóż do miski, wymieszaj z miodem i olejkiem migdałowym.
  • Żółtka oddziel od białek, utrzyj z cukrem pudrem. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem odrobiny soli.
  • Żółtka połącz ze zmielonym makiem, bułką tartą, bakaliami, skórką z cytryny (albo sokiem wyciśniętym z cytryny). Na koniec delikatnie wmieszaj w ciasto pianę z białek.
  • Ciasto przełóż do kwadratowej foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Wstaw do piekarnika podgrzanego do temperatury 160-180 stopni Celsjusza. Piecz około 50-60 minut.
  • Przygotuj polewę kakaową. Do rondelka wrzuć masło, cukier, kakao i dolej wodę. Połącz wszystkie składniki, gotując na wolnym ogniu. Gotową polewę rozprowadź na przestudzonym cieście. 
  • Mazurek udekoruj bakaliami lub czekoladowymi jajeczkami i kolorową posypką.