Mazurek kokosowy - dobry przepis na wielkanocne ciasto [GALERIA]
2021-03-29
21:52
Mazurek kokosowy bardzo ładnie prezentuje się na wielkanocnym stole. Idealnie biała masa kokosowa daje nieograniczone możliwości do zdobienia go polewą czekoladową lub bakaliami. Sprawdź ten dobry przepis na wielkanocne ciasto.
i
łatwy
25 min
4
Więcej przepisów na mazurki
Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:
Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków
Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]
Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 30 dag mąki krupczatki
- 20 dag cukru pudru
- 25 dag margaryny lub masła
- 3 łyżki mleka
- 5-6 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Margaryna lub masło do wysmarowania formy.
- Nadzienie:
- 25 dag wiórków kokosowych
- 20 dag cukru pudru
- 300 ml słodkiej śmietany
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Przybranie:
- wiórki kokosowe
- rozpuszczona czekolada lub polewa czekoladowa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciasto: Margarynę lub masło z cukrem utrzyj na pianę. Dodawaj po jednym żółtku, łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, mleko. Na koniec dodaj ubitą na sztywno pianę z białek i lekko wymieszaj.
- Formę posmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Do formy przełóż przygotowane ciasto. Wyrównaj powierzchnię. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C ok. 45 minut.
- Nadzienie: Wiórki kokosowe gotuj ze śmietanką i cukrem na wolnym ogniu przez 5 minut cały czas mieszając. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w małej ilości zimnej wody. Dobrze wymieszaj
- Masę rozsmaruj na cieście. Mazurek udekoruj rozpuszczoną czekoladą i wiórkami kokosowymi.