Mazurek kawowy [GALERIA]
2021-03-31
łatwy
45 min
4
Podczas Świąt Wielkanocnych amatorzy kawy na pewno skosztują pysznego kawowego mazurka. Zobacz jak łatwo go zrobić.
Więcej przepisów na mazurki
Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:
Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków
Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]
Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:
SKŁADNIKI
- CIASTO:
- 30 dag mąki
- 20 dag masła
- 10 dag cukru
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany
- MASA:
- 10 dag mleka w proszku
- 15 dag cukru
- 10 dag masła
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka cukru waniliowego
- bakalie do przybrania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło posiekać z mąką i cukrem. Palcami rozetrzeć grudki, dodać żółtko, śmietanę. Zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce.
- Stolnicę oprószyć mąką. Na stolnicy rozwałkować ciasto na grubość 5 mm. Formę wyłożyć rozwałkowanym ciastem. Ciasto nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piec 15 minut w temperaturze 200°C.
- Mleko, kawę, cukier i cukier waniliowy wymieszać. Mieszaninę wsypać do miksera, wlać 50 ml wrzącej wody i miksować, aż połączą się wszystkie składniki.
- Do miksera wlać stopione masło i zmiksować z pozostałymi składnikami na jednolitą masę. Nakładać masę na wypieczony, kruchy spód mazurka i ozdobić bakaliami.