Mazurek kajmakowy wg Magdy Gessler [WIDEO+GALERIA]
2023-03-14
łatwy
60 min
4
Niech przepis na mazurek kajmakowy Magdy Gessler zainspiruje cię na Wielkanoc! Wypróbuj mazurek z masą kajmakową według receptury Magda Gessler. Restauratorka nadała mu wyjątkowy smak, dodając do masy odrobinę koniaku. Sprawdź, jak zrobić kajmakowy mazurek wielkanocny polecany przez szefową "Kuchennych Rewolucji".
SKŁADNIKI
- 3 szklanki mąki pszennej
- 400 g masła
- 1 szklanka cukru
- 4 żółtka
- 1 puszka słodkiego skondensowanego mleka
- 35 ml koniaku
- 1 tabliczka czekolady mlecznej
- bakalie do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wymieszaj mąkę, masło, cukier i żółtka. Szybko zagnieć. Ciasto owiń w folię i schłodź w lodówce przez ok. 4-5 godzin.
- Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na posypanym mąką blacie. Przełóż do klasycznej formy na ciasto, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz aż ciasto nabierze złotego koloru, co powinno zająć ok. 20 minut.
- Aby przygotować masę kajmakową, wstaw do garnka puszkę mleka i zalej ją wodą. Gotuj przez cztery godziny.
- Wyjmij masę z puszki i dodaj do niej koniak, całość zmiksuj. Gotową masę rozsmaruj na cieście.
- Rozpuść pokruszoną czekoladę w rondelku i fantazyjnie polej nią ciasto. Udekoruj wierzch mazurka bakaliami.
Beszamel: jak ozdobić mazurki wielkanocne?
Więcej przepisów na mazurki
Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:
Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków
Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]
Mazurek wiśniowo-pistacjowy - nowy, nieznany przepis na niesamowicie pyszny mazurek!
Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej