Mazurek czterowarstwowy - sprawdzony, efektowny przepis
2021-03-29
średni
130 min
4
Mazurek czterowarstwowy to przepis dla wszystkich tych, którzy uwielbiają eksperymentować w kuchni z tradycyjnymi, sprawdzonymi przepisami. Spróbuj a przekonasz się, że ten mazurek to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Zobacz krótkie wideo o historii MAZURKÓW:
Więcej przepisów na mazurki
Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:
Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków
Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]
Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:
SKŁADNIKI
- 50 dag margaryny
- 4 jajka
- 50 dag cukru pudru
- 40 dag mąki
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 40 dag orzechów włoskich
- 10 dag maku
- 10 dag wiórków kokosowych
- 2 łyżki kakao
- 2 kg jabłek
- 1 szklanka cukru
- 1 galaretka cytrynowa
- 2 łyżki śmietany 12%
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Margarynę utrzyj z 40 dag cukru pudru. Dodaj cztery żółtka oraz mąkę i cukier puder. Delikatnie wymieszaj, wsypując także orzechy.Na koniec dodaj pianę z białek. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Tak przygotowane ciasto podziel na cztery równe części. Jedną z nich przelej na blachę. Do drugiej części ciasta dodaj mak i wymieszaj. Do kolejnego placka dodaj kokos, a do ostatniego kakao.
- Każdy placek piecz osobno w temperaturze 180ºC przez 30 minut.
- Przygotuj masę. Jabłka zetrzyj na grubej tarce, a następnie usmaż je z cukrem. Pod koniec dosyp do galaretkę. Całość wymieszaj.
- Przygotuj polewę. Do garnka włóż pół kostki margaryny. Dosyp 10 dag cukru pudru oraz dwie łyżki kakao. Dołóż śmietanę i wymieszaj. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj wszystkie składniki i gotuj na małym ogniu.
- Gdy wszystkie placki są już gotowe, przełóż je w następującej kolejności: placek zwykły – masa z jabłek – placek z makiem – masa z jabłek – masa z kokosem – masa z jabłek – placek z kakao - polewa.
- Pamiętaj, aby placki przekładać ciepłym musem.
Beszamel - Mazurki wielkanocne – historia, tradycja, sposoby zdobienia