Mazurek amarantusowy z daktylami i polewą czekoladowo-sezamową (przepis bezglutenowy)
2021-03-29
średni
60 min
4
Mazurek amarantusowy z daktylami i polewą czekoladowo-sezamową ma przyjemny, lekko kawowy posmak. Może zastąpić tradycyjny mazurek w diecie bezglutenowej.
Przepis pochodzi z książki "Święta bez pszenicy", wyd. Bukowy Las
Więcej przepisów na mazurki
Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:
Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków
Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]
Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:
SKŁADNIKI
- Kruche ciasto:
- 120 g prażonej mąki amarantusowej
- 80 g pełnoziarnistej mąki gryczanej
- 40 g zmielonego złocistego siemienia lnianego
- 120 g masła (może być kozie) lub wegańskiej margaryny Alsan-Bio
- 100 g jogurtu (może być kozi lub sojowy naturalny, np. Sojade)
- 60 g ksylitolu, zmielonego na puder
- po 1/3 łyżeczki mielonego imbiru oraz wanilii
- 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia (opcjonalnie)
- Nadzienie:
- 200 g daktyli bez pestek
- 80 g kwaskowego domowego dżemu (np. morelowego)
- dodatkowo: polewa czekoladowo-sezamowa, sezam i jagody goji (do posypania, zamiennie dowolne inne bakalie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Daktyle zalej wrzątkiem, odstaw na godzinę lub dłużej. Przełóż na sitko, odsącz. Wrzuć do blendera, dodaj dżem i zmiksuj całość na gładką masę.
- W misce wymieszaj wszystkie suche składniki na ciasto, dodaj pokrojony na kawałki tłuszcz i palcami wgnieć go w suchą mieszankę. Na końcu dodaj jogurt i zagnieć gładkie ciasto. Wyłóż nim formę do pieczenia o wymiarach 28 × 22 cm i piecz
w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 16–18 minut. - Na ostudzonym cieście rozsmaruj równo masę daktylowo-dżemową. Wierzch polej polewą czekoladową, posyp ziarnami sezamu i jagodami goji. Odstaw, aż polewa zastygnie i zrobi się matowa. Pokrój na kwadraty.