Mazurek amarantusowy z daktylami i polewą czekoladowo-sezamową (przepis bezglutenowy)

2021-03-29
Marta Szloser
Mazurek amarantusowy z daktylami i polewą czekoladowo-sezamową (przepis bezglutenowy)
Autor: Marta Szloser Mazurek bez glutenu - według przepisu Marty Szloser
średni
60 min
4

Mazurek amarantusowy z daktylami i polewą czekoladowo-sezamową ma przyjemny, lekko kawowy posmak. Może zastąpić tradycyjny mazurek w diecie bezglutenowej.

Przepis pochodzi z książki "Święta bez pszenicy", wyd. Bukowy Las

Więcej przepisów na mazurki

Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:

Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków

Mazurek czterowarstwowy

Mazurek królewski

Mazurek cytrynowy

Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]

Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:

SKŁADNIKI

  • Kruche ciasto:
  • 120 g prażonej mąki amarantusowej 
  • 80 g pełnoziarnistej mąki gryczanej
  • 40 g zmielonego złocistego siemienia lnianego
  • 120 g masła (może być kozie) lub wegańskiej margaryny Alsan-Bio
  • 100 g jogurtu (może być kozi lub sojowy naturalny, np. Sojade)
  • 60 g ksylitolu, zmielonego na puder
  • po 1/3 łyżeczki mielonego imbiru oraz wanilii
  • 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia (opcjonalnie)
  •  
  • Nadzienie:
  • 200 g daktyli bez pestek
  • 80 g kwaskowego domowego dżemu (np. morelowego)
  • dodatkowo: polewa czekoladowo-sezamowa,  sezam i jagody goji (do posypania, zamiennie dowolne inne bakalie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Daktyle zalej wrzątkiem, odstaw na godzinę lub dłużej. Przełóż na sitko, odsącz. Wrzuć do blendera, dodaj dżem i zmiksuj całość na gładką masę.
  • W misce wymieszaj wszystkie suche składniki na ciasto, dodaj pokrojony na kawałki tłuszcz i palcami wgnieć go w suchą mieszankę. Na końcu dodaj jogurt i zagnieć gładkie ciasto. Wyłóż nim formę do pieczenia o wymiarach 28 × 22 cm i piecz
    w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 16–18 minut.
  • Na ostudzonym cieście rozsmaruj równo masę daktylowo-dżemową. Wierzch polej polewą czekoladową, posyp ziarnami sezamu i jagodami goji. Odstaw, aż polewa zastygnie i zrobi się matowa. Pokrój na kwadraty.
Marta Szloser