Łatwy i szybki mazurek kajmakowy - dla zabieganych i zapracowanych [GALERIA]
2023-04-05
łatwy
30 min
4
Ten mazurek powstaje naprawdę bardzo szybko i nie ma przy nim dużo roboty. Jeśli wygospodarujesz sobie pół godzinki na zrobienie go - na pewno się nie narobisz, a efekt będzie rewelacyjny. Podajemy bardzo łatwy przepis na mazurek kajmakowy.
SKŁADNIKI
- 35 dag mąki pszennej
- 20 dag masła
- 15 dag cukru pudru
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 1 puszka kajmaku
- bakalie (płatki migdałowe, suszona żurawina, mięta)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na stolnicę należy wsypać mąkę i cukier. Uformować stożek. Na górę wbić dwa żółtka. Dodać szczyptę soli i rozpuszczone masło.
- Całość wyrobić na gładkie ciasto. Formę do pieczenia wysmarować masłem. Na tak przygotowaną formę wyłożyć ciasto. Dobrze ugnieść na spodzie i brzegach. Nakłuć dno formy widelcem w kilku miejscach.
- Wstawić formę z ciastem do zamrażarki na 15 minut. Wyjąć formę z lodówki i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Spód mazurka piec przez ok. 20 minut (aż się lekko zrumieni).
- Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić do wystygnięcia. Otworzyć puszkę z kajmakiem. Gęstą masę rozsmarować na cieście. Mazurek przyozdobić płatkami migdałowymi i żurawiną.
- Podawać po zastygnięciu masy. Tuż przed podaniem można ułożyć listki świeżej mięty. Listki mięty nadadzą mazurkowi wiosenny charakter.
Beszamel: jak przygotować mazurki wielkanocne?
Więcej przepisów na mazurki
Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:
Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków
Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]
Mazurek wiśniowo-pistacjowy - nowy, nieznany przepis na niesamowicie pyszny mazurek!
W galerii poniżej znajdziecie jeszcze więcej przepisów na mazurki