Wielkanocny mech: pyszne ciasto z kremem mascarpone

Wielkanocny mech: pyszne ciasto z kremem mascarpone

Autor Zdjęcia: mat. pras. Eisberg

Kto poszuka jajeczek pogubionych przez zajączka w wielkanocnym mchu?

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wielkanocny mech to zabawna wariacja ciasta Zielony mech, które wszyscy uwielbiamy. To pyszne ciasto z kremem zrobicie szybko i bez większego wysiłku. 

Składniki

  • Ciasto:

  • 200 g szpinaku młodego np. marki Eisberg

  • 3 jajka

  • 2 szklanki mąki krupczatki

  • ¾ szklanki cukru

  • 1 szklanka oleju rzepakowego

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • Krem:

  • 250 g serka mascarpone

  • 200 g śmietany kremówki 30 %

  • 2 łyżki cukru pudru

  • ziarenka z jednej laski wanilii

  • Dekoracja:

  • czekoladowe jajeczka w cukrowej skorupce

Przygotowanie krok po kroku:

  • Świeży szpinak wrzucić do wrzątku na 2 minuty, aż zwiędnie. Odcisnąć na sicie i zblendować.

  • Jajka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Ubijając powoli wlewać olej. Dodać szpinak, a następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszać do połączenia się składników.

  • Ciasto wylać do wyłożonej papierem formy. Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

  • Do misy miksera wlać schłodzoną śmietanę kremówkę i ubić ją na sztywno. Pod koniec miksowania dodać cukier puder i wanilię. Następnie stopniowo dodawać serek mascarpone. Ubijać, aż masy połączą się w puszysty krem.

  • Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty i odciąć z wierzchu „górkę”, która posłuży jako dekoracyjny mech. Na dolny blat wyłożyć połowę kremu, następnie drugi blat i resztę kremu.

  • Wierzch posypać pokruszonym ciastem i udekorować np. czekoladowymi jajkami.

tip dnia

Do ciasta najlepiej użyć świeżego szpinaku, który zapewni wyjątkową – intensywnie zieloną barwę.

Ocena: 3,5