Rumowa-babka ze słodkich ziemniaków: najlepszy przepis na ciasto

Rumowa-babka ze słodkich ziemniaków: najlepszy przepis na ciasto

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Babka nasączona rumowy ponczem jest pyszna 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Rumowa babka ze słodkich ziemniaków zyska uznanie dorosłych. Obficie nasączona doskonałym ponczem rumowym jest pyszna, jak żadna inna. Dodatek puree ze słodkich ziemniaków, podobnie jak marchewka, pozwala odjąć nieco cukru, a ciasto pozostaje wciąż słodkie i niezwykle smakowite. 

Składniki

  • Ciasto:

  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej

  • 1 łyżka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1 1/2 filiżanki ugotowanych słodkich ziemniaków, przetartych na puree

  • 3 jajka

  • 3/4 szklanki rumu

  • 1¼ szklanki cukru

  • ½ szklanki jasnobrązowego cukru trzcinowego

  • 1 szklanka stopionego masła

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • Syrop:

  • 1/2 szklanki masła

  • 1/2 szklanki wody

  • 3/4 szklanki granulowanego cukru białego

  • 1 łyżeczka soli

  • 3/4 szklanki rumu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do 170°C.

  • Formę z kominkiem posmaruj masłem.

  • Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól w dużej misce.

  • Wymieszaj jajka, stopione masło, wanilię, cukier i brązowy cukier. Dodaj rum i słodkie ziemniaki. Ponownie wymieszaj.

  • Dodaj suche składniki i wymieszaj. 

  • Piecz około godziny lub do momentu, aż wykałaczka wbita w ciasto będzie czysta.

  • Gdy babka się piecze, przygotuj syrop.  Połącz wodę, masło, cukier i sól. Gotuj na średnim ogniu, aż masło i cukier się rozpuszczą. Następnie gotuj na wolnym ogniu, aż płyn nieco zredukuje swoją objętość, zajmie to około 2 minuty.

  • Zdejmij z ognia i ostrożnie dodaj rum. Zamieszaj. 

  • Ciasto wyjmij z piekarnika i pozwól mu stygnąć przez dziesięć minut.

  • Pora nasączyć babkę. Wyjmij ciasto z formy, przełóż go na kratkę i wstaw do brytfanny. W brytfannie zbierze się nadmiar syropu. 

  • Powoli wylej syrop na ciasto, zbierz syrop z dna brytfanny i powtórz nasączanie. Zdejmij z kratki, przykryj folią i odstaw na co najmniej 24 godziny.

  • Ciasto przełóż na paterę. Podawaj do kawy. 

A może kruche ciasto? SPRAWDŹ >>>

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3