Rumowa-babka ze słodkich ziemniaków: najlepszy przepis na ciasto

2021-03-29
Rumowa babka ze słodkich ziemniaków: najlepszy przepis na ciasto
Autor: Shutterstock Babka nasączona rumowy ponczem jest pyszna 
łatwy
45 min
4

Rumowa babka ze słodkich ziemniaków zyska uznanie dorosłych. Obficie nasączona doskonałym ponczem rumowym jest pyszna, jak żadna inna. Dodatek puree ze słodkich ziemniaków, podobnie jak marchewka, pozwala odjąć nieco cukru, a ciasto pozostaje wciąż słodkie i niezwykle smakowite. 

A może kruche ciasto? SPRAWDŹ >>>

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 1/2 filiżanki ugotowanych słodkich ziemniaków, przetartych na puree
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki rumu
  • 1¼ szklanki cukru
  • ½ szklanki jasnobrązowego cukru trzcinowego
  • 1 szklanka stopionego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Syrop:
  • 1/2 szklanki masła
  • 1/2 szklanki wody
  • 3/4 szklanki granulowanego cukru białego
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 szklanki rumu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 170°C.
  • Formę z kominkiem posmaruj masłem.
  • Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól w dużej misce.
  • Wymieszaj jajka, stopione masło, wanilię, cukier i brązowy cukier. Dodaj rum i słodkie ziemniaki. Ponownie wymieszaj.
  • Dodaj suche składniki i wymieszaj. 
  • Piecz około godziny lub do momentu, aż wykałaczka wbita w ciasto będzie czysta.
  • Gdy babka się piecze, przygotuj syrop.  Połącz wodę, masło, cukier i sól. Gotuj na średnim ogniu, aż masło i cukier się rozpuszczą. Następnie gotuj na wolnym ogniu, aż płyn nieco zredukuje swoją objętość, zajmie to około 2 minuty.
  • Zdejmij z ognia i ostrożnie dodaj rum. Zamieszaj. 
  • Ciasto wyjmij z piekarnika i pozwól mu stygnąć przez dziesięć minut.
  • Pora nasączyć babkę. Wyjmij ciasto z formy, przełóż go na kratkę i wstaw do brytfanny. W brytfannie zbierze się nadmiar syropu. 
  • Powoli wylej syrop na ciasto, zbierz syrop z dna brytfanny i powtórz nasączanie. Zdejmij z kratki, przykryj folią i odstaw na co najmniej 24 godziny.
  • Ciasto przełóż na paterę. Podawaj do kawy.