Pyszne ciasto z tartą marchwią i twarogiem: zdrowe i sycące
Pyszna zapiekanka z tartej marchwi i twarogu to rodzaj marchewkowego sernika bez mąki. To ciasto diety ketogennej z twarogiem i jajkami oraz cukrem zawartym w marchwi. Ale taką wysokobiałkową zapiekankę ze zdrową porcją błonnika marchewkowego może zjeść każdy.
Dieta ketogenna
Dieta ketogenna lub ketogeniczna to dieta bogata w tłuszcze i uboga w węglowodany. Dla większości osób jest niewskazana. Absolutnie z diety ketogennej nie mogą korzystać osoby z chorą wątrobą, nerkami, trzustką i z cukrzycą. Istnieją jednak wyjątkowe sytuacje, w których ten rodzaj diety jest zalecany, ze względu na działanie terapeutyczne. Dietę ketogenną zaleca się chorym na padaczkę lekooporną oraz u niektórych chorych onkologicznie. Dieta ketogenna może być stosowana tylko na zlecenie i pod ścisłą kontrolą lekarza i dietetyka.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg marchwi
- 4 jajka
- 300 g twarogu
- 1 szczypta soli
- 20 g orzechów włoskich lub laskowych
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchew zetrzeć na tarce o drobnych otworach.
- Twaróg przetrzeć przez sito lub przecisną przez praskę.
- Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć do puszystej masy. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Do żółtek dodać twaróg, wymieszać na jednorodną masę.
- Do masy twarogowo-żółtkowej dodać startą marchew, wymieszać.
- Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
- Formę do zapiekania posmarować olejem. Masę przełożyć do formy i wyrównać. Posypać posiekanymi orzechami. Polać miodem.
- Zapiekać przez 40 minut w temperaturze 180°C.