Napoleonka z dyniowym kremem: przepis na jesienny deser

2021-03-29
Napoleonka z dyniowym kremem: przepis na jesienny deser
Autor: thinkstockphotos.com Napoleonka z pysznym kremem budyniowym z dodatkiem dyni będzie smakowała dużym i małym. 
łatwy
45 min
4

Domowa napoleonka z dyniowym kremem to pyszny pomysł na uświetnienie podwieczorku w gronie rodziny lub przyjaciół. Ciasta z dodatkiem warzyw są nieco lżejszą formą klasycznych przepisów. Napoleonka będzie smakowała dużym i małym. Wypróbujcie przepis w sezonie na dynie i cieszcie się wybornym smakiem ciasta. 

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 5 czubatych łyżek puree z dyni
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 6 łyżeczek mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 jajko

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szklankę mleka wlewamy do rondelka, wbijamy do niego jajko, dodajemy cukier i cynamon. Mieszamy dokładnie w trakcie doprowadzenia go do wrzenia.
  • Do pozostałej części mleka wsypujemy mąki i mieszamy je tak, aby nie było grudek, dolewamy do gotującego się mleka cały czas energicznie mieszając.
  • Dodajemy dynię i mieszamy.
  • Gdy powstanie gęsty budyń możemy rondel zdjąć z gazu (ewentualnie, gdy budyń jest za rzadki możemy dosypać jedną łyżeczkę mąki ziemniaczanej).
  • Ciasto francuskie dzielimy na dwie części. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut, do lekkiego zrumienienia.
  • Ostudzone ciasto pokrywamy kremem budyniowo-dyniowym, przykrywamy drugim plackiem, lekko dociskamy. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
  • Schłodzoną napoleonkę kroimy na kwadraty. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.