Kostka szpinakowa z kremem śmietanowym: pyszne ciasto na deser

Kostka szpinakowa z kremem śmietanowym: pyszne ciasto na deser

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Efektowne ciasto z dużą porcją chlorofilu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Kostka szpinakowa z kremem śmietanowym to idealne ciasto na deser w słoneczny dzień. Efektowny, zielony biszkopt tłuszczowy przygotujecie bardzo łatwo. Pyszny krem według prostego przepisu można dowolnie aromatyzować. My wybraliśmy wanilię, ale możecie użyć skórki i soku z cytryny. Można również świeże owoce jagodowe dodać do kremu, aby urozmaicić przepis. Po prostu palce lizać! 

Składniki

  • Na ciasto:

  • 120 g świeżego szpinaku

  • 5 jajek

  • 100 g oleju rzepakowego

  • 100 g cukru

  • 260 g mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • Na krem:

  • 250 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%

  • 250 g serka mascarpone

  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego lub cukru wanilinowego

  • 2 łyżki cukru pudru

  • oraz 

  • cukier puder do dekoracji

  • owoce jagodowe do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Liście szpinaku miksujemy blenderem na gładką masę. Odstawiamy. 

  • Za pomocą robota na wysokich obrotach ubijamy jajka z cukrem na puch. Dodajemy olej i miksujemy. 

  • Dodajemy po 1 łyżce zmiksowanych liści szpinaku i ubijamy, aż do wyczerpania szpinaku. 

  • Dodajemy w 3 porcjach mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy.

  • Ciasto przelewamy do formy (blachy) wyłożonej papierem do pieczenia. 

  • Wstawiamy do piekarnika, pieczemy w 180°C przez 20-30 minut lub do próby suchego patyczka. 

  • Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. 

  • Ścinamy wierzch biszkoptu, pozostawiamy go trochę, okruszki przydadzą się do dekoracji. Biszkopt przecinamy na dwie części. 

  • Ubijamy śmietanę z aromatem i cukrem. Do sztywnej śmietany dodajemy po 1 łyżce serka mascarpone i ubijamy na wolnych obrotach. 

  • Placek smarujemy kremem, na kremie kładziemy drugi placek i lekko dociskamy.

  • Wierzch oprószamy cukrem pudrem i okruszkami biszkoptu.

  • Wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. 

  • Kroimy na kwadraty. Podajemy ze świeżymi owocami jagodowymi. 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,3