Prosty biszkopt makowo-pomarańczowy- idealny codzienny deser

Prosty biszkopt makowo-pomarańczowy- idealny codzienny deser

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Prosty  biszkopt makowy  zyskuje na smaku dzięki dodatkowi  skórki pomarańczowej  i orzechów

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Prosty biszkopt makowo-pomarańczowy  to ciasto, które uda się każdemu. By go przygotować potrzebujemy niewielu składników. Ciasto  zawdzięcza swój atrakcyjny smak pomarańczowym dodatkom, które czynią je mniej  mdłym.

Składniki

  • 1 szklanka mąki

  • 3/4 szklanki cukru pudru

  • 1 szklanka suchego maku

  • 150 g masła

  • 4 duże jajka

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 3 krople aromatu pomarańczowego

  • 1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej

  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów

  •  do lukru: 1/3 szklanki cukru pudru, odrobina gorącej wody, skórka pomarańczowa do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i suchym makiem.

  • Jajka i cukier puder miksujemy 2-3 minuty do powstania puchu. Zmniejszamy obroty miksera na najniższe, wsypujemy mąkę z makiem i proszkiem do pieczenia. Nie przerywając miksowania dodajemy roztopione i przestudzone masło oraz aromat.

  • Na końcu dodajemy skórkę pomarańczową, posiekane orzechy i mieszamy drewnianą łyżką.

  • Masę wykładamy do  formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut, do suchego patyczka. Studzimy.

  • Cukier puder rozpuszczamy z odrobiną wody, lukrem polewamy ciasto. Posypujemy skórką pomarańczową.

Opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,7