Makowiec zawijany na biszkopcie: łatwy przepis na roladę biszkoptową z masą makową

Makowiec zawijany na biszkopcie: łatwy przepis na roladę biszkoptową z masą makową

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Rolada biszkoptowa z masą makową na świąteczny deser

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Makowiec zawijany na biszkopcie to smaczna alternatywa dla tradycyjnej rolady makowej na cieście drożdżowym. Kto nam zabroni nieco ułatwić sobie życie? Ten łatwy przepis na roladę biszkoptową z masą makową wykona każdy początkujący domowy cukiernik! Do dzieła!

Składniki

  • 3 jajka

  • 1 szklanka cukru

  • 1/3 szklanki wody

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • 3/4 szklanki mąki

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1/4 łyżeczki soli

  • 500 g masy makowej przygotowanej według przepisu Jak zrobić masę makową do makowca? Co dodać do maku? lub gotowej masy z puszki

  • bakalie: grubo posiekane prażone orzechy, rodzynki namoczone w rumie, kandyzowana skórka pomarańczowa

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do 170°C. Blachę do pieczenia posmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia.

  • Ubijaj jajka w małej misce mikserem elektrycznym na dużych obrotach przez około 5 minut. Stopniowo dodawaj cukier. Ubijaj wodę i wanilię na niskich obrotach. Na koniec dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sól, ubijając, aż ciasto będzie gładkie. Wylej na blachę, dobrze rozprowadzając, tworząc cienką równą warstwę.

  • Piecz przez 12 do 15 minut (NIE WIĘCEJ), aż wykałaczka wbita pośrodku wyjdzie czysta. Rozłóż czysty ręcznik kuchenny na blacie i posyp go cukrem pudrem. Zdejmij ciasto razem z papierem do pieczenia i ułóż do góry dnem na ręczniku. Ostrożnie usuń papier od góry. Odetnij twarde brzegi ciasta i gdy jest gorące, ostrożnie zwiń ciasto wzdłuż od jednego końca do drugiego. Trzymaj rolkę tak ciasno, jak to możliwe, ale wywieraj niewielki nacisk, aby ciasto zbytni nie popękało. Kilka pęknięć jest normalnych, więc nie martw się. później ukryjesz je pod warstwą cukru pudru! Teraz wstaw do lodówki zrolowane ciasto na 40 minut do 1 godziny. 

  • Masę makową zmiksuj, aby ją napowietrzyć i nadać jej puszystości i elastyczności. 

  • Ciasto wyjmij z lodówki i delikatnie rozwiń i zdejmij ręcznik. Na biszkopcie rozsmaruj masę makową. Część możesz zostawić do posmarowania wierchu.

  • Teraz ponownie zwiń ciasto, co tym razem powinno być znacznie łatwiejsze. Włóż go ponownie do lodówki, aby okrzepło i łatwiej dało się kroić.

  • Przed podaniem umieść roladę  na talerzu do serwowania, szwem do dołu. Możesz ją pokryć pozostałą masą lub posypać obficie cukrem pudrem, upewniając się, że wszystkie pęknięcia są dobrze pokryte cukrem. Możesz nawet przykryć całe ciasto polewą czekoladową lub innym lukrem. Delikatnie pokrój pod kątem 30 stopni, aby uzyskać ładne plastry rolady. 

Ocena: 3,2
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).