Makowiec z bakaliami: przepis na tradyjcyjne świąteczne ciasto

Makowiec z bakaliami: przepis na tradyjcyjne świąteczne ciasto

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Makowiec nie musi być zawinięty w ciasto drożdżowe - można robić go w ciastach innego rodzaju.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 15 OSÓB

Makowiec z bakaliami ma magiczną moc! Zaraz po wyjęciu ciasta z piekarnika w twoim domu zapanuje wyjątkowa, świąteczna atmosfera! Wypróbuj sprawdzony przepis na to tradycyjne ciasto z makiem!

Polecamy także: Jak i ile razy mielić mak? Co dodać do maku?

Składniki

  • masa makowa

  • miód

  • masło

  • 5 żółtek

  • cukier

  • rodzynki

  • orzechy włoskie

  • proszek do pieczenia

  • skórka z pomarańczy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Masło zmiksuj z cukrem na gładką, jednolitą masę. Nadal miksując dodaj po kolei 5 żółtek.

  • Dodaj do ciasta gotową masę makową, zapach migdałowy, proszek do pieczenia, miód i posiekane bakalie. Wymieszaj całość.

  • Białka ubij na sztywną pianę i dodaj delikatnie do ciasta.

  • Wlej ciasto do formy.

  • Piecz ciasto przez 50 minut. Gotowe ciasto udekoruj lukrem.

Ocena: 4