Makowiec na kruchym cieście: przepis na klasyczne ciasto świąteczne w niepospolitym wydaniu [WIDEO]

Makowiec na kruchym cieście: przepis na klasyczne ciasto świąteczne w niepospolitym wydaniu [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Makowiec - klasyczne wigilijne ciasto - nie musi być zawijany, może być plackiem na kruchym spodzie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Makowiec na kruchym cieście jest mniej pracochłonny w przygotowaniu, niż tradycyjny zwijany makowiec drożdżowy. Dlatego warto spróbować go upiec. Wygląda pięknie i smakuje doskonale -  wysiłek i zaangażowanie na pewno się opłacą.

Zobacz nasze przepisy na inne rodzaje ciast makowych!

Tort makowy: sprawdzony przepis na Boże Narodzenie i nie tylko

Makowiec zawijany - według przepisu Magdy Gessler

Keks makowy - pyszne ciasto na Wigilię [przepis]

 

Składniki

  • 30 dag mąki krupczatki

  • 20 dag masła

  • 30 dag cukru pudru

  • dwie puszki gotowej masy makowej

  • sok z 1/2 cytryny

  • szklanka posiekanych bakalii

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę, masło i 10 dag cukru pudru posiekać nożem ,,na piasek” i zagnieść gładkie ciasto.

  • Włożyć je na 30 minut do lodówki.

  • Blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylepić schłodzonym ciastem, nakłuć je widelcem i wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.

  • Wyjąć podpieczone ciasto, rozłożyć na nim równomiernie masę makową i zapiekać razem następne 15–20 minut.

  • Zrobić lukier: 20 dag cukru pudru utrzeć z cytrynowym sokiem. Wyjęte z piekarnika ciasto, gdy przestygnie, polać lukrem i posypać bakaliami.

Ocena: 5